Gala Premiilor UNITER
Gala Societăţii Civile
Maratonul Literar European

 
sus

Veronica D. Niculescu

Premiile UNITER, în altă capitală

Gala premiilor UNITER a avut loc, pe 23 aprilie, la Sibiu, în cadrul programului "Capitală Culturală Europeană 2007". Pentru prima dată în istoria sa, spectacolul televizat nu s-a desfăşurat în Bucureşti şi, mai mult decât atât, nici într-o sală, ci într-un cort, Pavilionul multifuncţional instalat în zona Cazarma 90.

Gala a fost spectacolul de cea mai mare amploare desfăşurat vreodată în Sibiu şi cu siguranţă cel mai important din programul Capitalei Culturale Europene din acest an. Cortul atât de contestat s-a dovedit, măcar din punct de vedere al locurilor oferite, o achiziţie bună pentru oraşul unde sălile mari lipsesc. Au existat nenumărate îndoieli că un astfel de spectacol se va putea desfăşura cu bine aici, mai ales date fiind antecedentele de la inaugurarea cortului, când nu a fost curent electric până în ultima clipă, iar încălzirea nu a funcţionat. Totuşi, săptămâna în care tehnicienii TVR au lucrat la amenajare a dat rezultate bune, iar invitaţii de la Bucureşti au mărturisit că se simt bine şi că gala este o reuşită.

La decernarea premiilor pentru cele mai bune creaţii teatrale ale anului trecut au participat actori din Bucureşti, din generaţii diferite, de la Stela Popescu, Rodica Popescu Bitănescu, Ion Lucian, Ilinca Tomoroveanu, Ileana Stana Ionescu, până la Emilia Popescu şi Maria Popistaşu. Alături de aceştia, critici, redactori de la publicaţiile culturale, oficialităţi locale şi naţionale.

Oaspeţii de seamă au fost Regele Mihai şi Regina Ana, însoţiţi de principesa Margareta şi principele Radu, care s-au bucurat de o primire călduroasă, dar care s-au retras la prima pauză. Show-ul avea să dureze cinci ore.

Gala a început cu o prezentare video în memoria celor care au lucrat în teatru şi au murit în anul care s-a scurs. Nume şi fotografii au fost proiectate pe ecrane, iar portretul lui Virgil Flonda, fost director al Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, stins din viaţă vara trecută, a încheiat şirul artiştilor regretaţi.

Apoi, decernarea premiilor, cu reprezentanţi de bănci sau diverşi sponsori şi mari actori invitaţi pe scenă pentru a înmâna premiile, cu discursuri încărcate de emoţie, chiar dacă uneori mult prea lungi.

Marile premii ale serii s-au împărţit între teatrele Bulandra, Odeon şi Naţionalul din Cluj.

Au confirmat aşteptările Elizaveta Bam, al lui Alexandru Tocilescu, joi.megaJoy, regia Radu Afrim, şi Purificare, regia Andrei Şerban, cu câte două premii, în timp ce Iubirea Fedrei regizată de Mihai Măniuţiu nu a luat nici un premiu, deşi avusese multe nominalizări. Nici Sibiul, oraş gazdă, nu a câştigat nici un premiu.

Momentul culminant a venit la ora 1 fix: desemnarea celui mai bun spectacol al anului 2006 – Elisaveta Bam, în regia lui Alexandru Tocilescu, montat la Teatrul "L.S. Bulandra" din Bucureşti.

 

REACŢII
Marina Constantinescu, critic de teatru:
* "În calitatea mea de membru al senatului UNITER, recunosc că am votat împotriva deplasării galei de la Bucureşti la Sibiu, pentru că eu cred că tradiţia trebuie păstrată. Ce se întâmplă în seara asta aici îmi contrazice votul – e o mare sărbătoare aici. Scuzele mele şi felicitări organizatorilor, e o reuşită, e un alt spaţiu şi arată minunat, e cald şi la propriu şi la figurat. Este o excepţie fericită, Capitala Culturală Europeană Sibiu 2007 merita o gală atât de frumoasă".

** "După părerea mea recuzarea lui Vlad Ivanov, absolut întemeiată, pentru mine e o suferinţă. Aş fi aşteptat ca Vlad Ivanov să fie nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal. Cum o suferinţă enormă o reprezintă şi recuzarea celor trei nominalizaţi de la Cel mai bun critic al anului şi cred că aici breasla are nevoie de o discuţie serioasă, cu argumente. Pentru mine e foarte grav şi trist. A fost fără discuţie cea mai contestată gală. Toate nominalizările sunt contestate, ca anul acesta nu a fost niciodată. Cred că valoarea unui juriu se impune şi în diminuarea marjei de eroare. Marja de eroare anul acesta a fost mare".

Premiile UNITER
Cel mai bun spectacolElisaveta Bam, regizor Alexandru Tocilescu, Teatrul "L.S. Bulandra", Bucureşti
Cel mai bun regizor – Radu Afrim, pentru joi.megaJoy, Teatrul Odeon, Bucureşti
Cea mai bună actriţă în rol principal - Andreea Bibiri, pentru Grace, din Purificare, Teatrul Naţional Cluj
Debut – Cristian Grosu, penru Graham, din Purificare, Teatrul Naţional Cluj
Cea mai bună scenografie – Dragoş Buhagiar, pentru Elisaveta Bam, Teatrul "L.S. Bulandra", Bucureşti
Cel mai bun actor în rol principal – Marius Stănescu, pentru Hamlet, din Hamletmachine, Teatrul Odeon, Bucureşti
Cea mai bună actriţă în rol secundar – Rodica Mandache, pentru Adel din joi.megaJoy, Teatrul Odeon, Bucureşti
Cel mai bun actor în rol secundar - Sorin Leoveanu, pentru Anchetatorul, din Crimă şi pedeapsă, Teatrul "L.S. Bulandra", Bucureşti
Cea mai bună piesă a anului - Mihaela Michailov: Complexul România
Premiul de excelenţă - Festivalul Internaţional "Shakespeare" pentru calitatea excepţională a ediţiei 2006

Premii pentru întreaga activitate
- actor – Csiky Andras
- actriţă – Valeria Seciu
- scenografie – Radu şi Miruna Boruzescu
- regie – Lucian Giurchescu
- critică – Doina Modola
- muzică de teatru – Vasile Şirli
- Teatru de copii – Cornel Todea
- Teatru de păpuşi – Ella Conovici
- Teatru de revistă – Mircea Crişan
- circ – Gabriel Moşoianu
- coregrafie – Răzvan Mazilu

Comentarii cititori
sus

Florentina Loloiu

 

Peste 100 de proiecte, la Gala Societăţii Civile 2007

Înscrierile încheiate sâmbătă, 21 aprilie, au adus în competiţia Galei Societăţii Civile 118 proiecte, valoarea fondurilor atrase de acestea fiind de peste 17 milioane de euro.

Bugetul total atras de proiectele înscrise la cea de-a V-a ediţie a Galei Societăţii Civile se ridică la 17 milioane de euro, dublu faţă de bugetul proiectelor înscrise la ediţia anterioară, acest lucru subliniind o creştere a gradului de mobilizare şi coeziune a organizaţiilor de a atrage parteneri şi finanţatori.

Numărul proiectelor înscrise la fiecare secţiune :
Secţiunea A.1 Educaţie şi Cercetare – 26 de proiecte
Secţiunea A.2 Artă şi cultură – 18 proiecte
Secţiunea B.1 Apărarea drepturilor individuale/colective – 9 proiecte
Secţiunea B.2 Comportament civic şi participare publică – 18 proiecte
Secţiunea C.1 Sănătate – 10 proiecte
Secţiunea C.2 Servicii sociale pentru categorii defavorizate – 25 de proiecte
Secţiunea D.1 Protecţia mediului – 7 proiecte
Secţiunea D.2 Dezvoltare economică şi socială – 5 proiecte

Proiectele înscrise de cele 92 de organizaţii neguvernamentale, grupuri de iniţiativă şi persoane fizice din toate regiunile ţării, au avut o acoperire geografică atât locală şi regională, cât şi naţională. Mai mult de jumătate dintre aceste proiecte au fost realizate de organizaţiile neguvernamentale din Bucureşti (60 de proiecte), clasând Muntenia pe primul loc cu 67 de proiecte. Urmează Moldova cu 26 de proiecte, Banat cu 10 proiecte şi Transilvania cu 9 proiecte. Cele mai puţine proiecte au fost înscrise de organizaţiile din Oltenia – 4 proiecte şi din Dobrogea - 2 proiecte. Comparând centralizarea înscrierilor din acest an cu cele de la ediţiile precedente, datele arată că un număr mare de organizaţii "nou-venite" se află printre participanţi la ediţia curentă.

Jurizarea se va desfăşura între 25 aprilie şi 20 mai 2007. În evaluarea proiectelor membrii juriului vor avea în vedere anumite criterii prezentate în regulamentul competiţiei, pus la dispoziţia participanţilor pe site-ul evenimentului www.galasocietatiicivile.ro. Aceste criterii se referă la nevoile beneficiarilor sau la problema identificată în cadrul comunităţii, pe fondul căreia a fost iniţiat proiectul şi obiectivele propuse prin implementarea acestuia – relevanţa, raportul dintre resursele folosite şi rezultatele obţinute – eficienţa, efectele pozitive sau negative şi schimbările intenţionate sau neintenţionate produse în comunitate sau în rândul beneficiarilor după implementarea proiectului – impactul. Mobilizarea şi coeziunea sunt redate în mod direct de numărul persoanelor, al organizaţiilor şi al instituţiilor sau al companiilor implicate în mod direct în implementarea proiectului. Alte 2 criterii sunt durabilitatea - constituie măsura în care rezultatele şi efectele activităţilor din cadrul proiectului rezistă în timp, chiar şi după epuizarea resurselor materiale – şi originalitatea – reprezintă modul prin care un proiect oferă o noua soluţie la problema identificată, diferenţiindu-se astfel de celelalte proiecte sociale.

În cadrul evenimentelor Galei Societăţii Civile, la Festivitatea de Premiere, ce va avea loc pe 31 mai 2007 la Teatrul Naţional Bucureşti, vor fi înmânate patru tipuri de premii: Premiile pe secţiuni şi Menţiunile speciale acordate, în funcţie de punctajul obţinut, proiectelor înscrise la cele 8 secţiuni din cadrul competiţiei. Marele Premiu al Galei Societăţii Civile revine unui proiect câştigător al Premiilor pe secţiuni, acesta fiind ales de toţi membrii juriului de la toate categoriile de concurs. Premiile extraconcurs sunt acordate unor proiecte sau iniţiative care nu au fost înscrise in competiţia Galei, acestea fiind propuse chiar de către membrii juriului.

Pentru a arăta cât de importantă este pentru comunitate susţinerea iniţiativelor civice, Gala Societăţii Civile este sprijinită în demersurile ei de ApaNova Bucureşti, partener tradiţional.
Gala Societăţii Civile este un proiect Millenium Communications.

Comentarii cititori
sus

Angela Furtună

Maratonul Literar European la Suceava

Biblioteca Bucovinei "I.G. Sbiera" este partenerul Societăţii Române de Radiodifuziune şi al Radio România, organizând alături de alte instituţii de cultură româneşti şi europene, în ziua de 9 mai, la Sala de Arte, cu ocazia Zilei Europei, Maratonul Literar European. Evenimentul celebrează şi împlinirea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Tineri din licee şi universităţi, profesori, oameni de cultură, cititori de toate vârstele şi iubitori de literatură se pot opri la Biblioteca Bucovinei între orele 9 şi 17, pe 9 mai, pentru a aduce prin participarea liberă la lectura publică un omagiu literaturii române şi literaturii europene. Invitaţia de participare se adresează publicului larg, elevi, studenţi, adulţi interesaţi de teatru şi literatură. Fiecare participant va citi timp de 3 minute fragmente din operele lui Mircea Eliade, autorul cu care România s-a înscris în acest proiect în chiar anul centenarului naşterii scriitorului. Ceilalţi autori desemnaţi sunt: Italo Svevo (1861 - 1928), Carmen Conde (1907 - 1996), Konstantinos Kavafis (1863 - 1933), Yordan Radickov (1929 - 2004), Mircea Eliade (1907 - 1986).

Simultan, fragmente din opera aceluiaşi autor, dar alese de cititori şi invitaţi de onoare ai tuturor instituţiilor de cultură din Bucureşti, vor fi lecturate într-o ediţie specială ţinută în Studioul Teatral "George Constantin" al Societăţii Române de Radiodifuziune. Evoluţia naţională a maratonului va putea fi urmărită la postul Radio România Actualităţi, iniţiatorul proiectului, începând cu ora 12:00, pe 9 mai, cu citate din Eliade, concomitent cu restul ţărilor participante care au propus ca scriitori reprezentativi pe Italo Svevo - în Italia, Carmen Conde - în Spania, Konstantinos Kavafis - în Grecia, Iordan Radicikov - Bulgaria. În fiecare ţară organizatoare va exista şi un eveniment "în oglindă", de dimensiuni reduse, de genul "serilor literare", unde vor putea fi citite sau ascultate operele propuse de celelalte ţări.
Doamna Sorina Manuela Man este directoarea programului pentru România. MARATONUL LITERAR EUROPEAN va avea loc în studiourile T8 Alfred Alessandrescu şi T1 Mihai Zirra ale Societăţii Române de Radiodifuziune
Coordonatoarea Maratonului Literar European la Suceava este scriitoarea Angela Furtună.

Ideea organizării unui maraton literar european a pornit în urmă cu 5 ani, în Italia, la iniţiativa unui profesor al Universităţii din Verona, Mario Allegri. Dl. Allegri predă literatura italiană la Universitatea din Verona şi este membru al Comitetului ştiinţific al Fundaţiei Aida.

În 2002 a fost organizată prima lectură publică. A fost aleasă capodopera lui Dante, Divina Comedie. Sute de cetăţeni s-au implicat în lectura integrală şi continuă a faimoasei scrieri.
Succesul primei experienţe a fost deosebit de încurajator, aşa că ea a fost repetată şi în anii următori: în 2003 s-a citit Orlando furioso de Ariosto; în 2004, a fost rândul Iliadei lui Homer, în traducerea clasică realizată de Vincenzo Monti; în 2005 s-a citit Cantonierul sau Rerum vulgarium fragmenta de Petrarca.

În 2005 s-a lansat ideea extinderii proiectului, prin implicarea mai multor ţări şi oraşe din Europa. Răspunsul nu s-a lăsat aşteptat. Maratonul Literar are din 2007 o dimensiune europeană: rezultatul final este acest proiect "Maraton Literar European" care se realizează cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul "Cultura 2000".

Evenimentul marchează 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul fondator al CEE (Comunitatea Economică Europeană).

Anglia, Finlanda, Polonia, Spania, Italia, Grecia, Serbia, Bulgaria şi România se vor găsi, împreună, în aceeaşi respiraţie de excelenţă în cultură pe 9 mai, la Maratonul Literar European. Adresa sitului oficial european al maratonului este: http://www.literarymarathon.eu/
iar partenerii români, între care Biblioteca Bucovinei, pot fi văzuţi la adresa: http://www.literarymarathon.eu/elm/index.php?option=com_content&task=view&id=118&Itemid=165

Pe 9 mai, în Sala de Arte a Bibliotecii Bucovieni "I.G. Sbiera", la ora 9.30, prof. Gheorghe Cîrstian şi elevii săi de la Colegiul Naţional "Petru Rareş" din Suceava, vor începe lectura operei Maytrey a lui Mircea Eliade. Continuatorii sunt aşteptaţi să se alăture în orice moment al zilei vor dori elevilor Colegiului "Petru Rareş" alături de profesorii Anca Vieru, Sorin Irimie, Daniela Ilisei şi alţii, ai Colegiului "Ştefan cel Mare", ai Colegiului "Mihai Eminescu", ai Colegiului de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava, ai Şcolii Generale cu opt clase Suceava, ai altor şcoli generale, studenţilor Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava precum şi ai altor şcoli din judeţ.

La ora 13, conf.univ.dr Sabina Fînaru, cunoscută eliadistă, autoare de cercetări importante asupra operei acestuia, împreună cu studenţi ai Universităţii "Ştefan cel Mare" vor prezenta în reluare spectacolul experimental bazat pe textele lui Mircea Eliade, care s-a bucurat de un succes imens la precedente apariţii scenice.

Vor citi fragmente din Mircea Eliade şi scriitori cunoscuţi din Bucovina, precum Mircea A. Diaconu, Constantin Hrehor, Angela Furtună, Liviu Clement, Carmen Veronica Steiciuc, Ion Cozmei, Ionel Corjan, Ion Filipciuc, Elena Brânduşa Steiciuc, Andreea Novac, Aida Hancer, Mihaela Mărginean, Alexandra Dumencu, Cosmina Moroşan, Alexandra Petraru, Ion Paranici, Mihai Vicol, Constantin Severin, Gabriela Orezeanu, Raluca Preluca, Georgiana Diaconiţa, Viorica Schipor, Larisa Mihalache, Alexandru George Serediuc, Gina Puică, Isabel Bedreagă, Dumitru Brădăţan, Ioan Pînzar, Mihai Iacobescu, Sabina Fînaru, Roman Istrate, lista rămânând deschisă, ca şi personalităţi ale şcolii şi instituţiilor de cultură bucovinene.
De asemenea, în semn de solidaritate, se vor face şi lecturi din scriitorul desemnat de partenerii italieni, anume Italo Svevo.

Maratonul Literar European are un web-site general şi câte un web-site naţional, unde vor fi cuprinse toate informaţiile, înregistrări audio şi video, forum unde vor putea fi postate impresii, fotografii etc.

Co-organizatorii vor folosi ulterior fişierele editate pentru pregătirea unui DVD ca document final al evenimentului, care va fi distribuit gratuit în ţările implicate în proiect. Pe de altă parte, toate minifilmele realizate în timpul lecturilor vor intra în meniul unui UTube Literar al Maratonului Literar European afişat pe internet.

Pentru a putea contribui cât mai bine la această reuşită finală multimedia, participanţii la maratonul literar sunt rugaţi să aibă asupra lor şi să folosească sistemele de înregistrare audio şi video (reportofoane, voice recordere, video şi voice recordere de pe telefoanele mobile sau aparatele foto digitale, ipod etc.) pentru a realiza cât mai multe filmuleţe şi fotografii ale evenimentului de la Suceava care vor fi ulterior prezente în site-urile naţional şi european ale evenimentului.

Biblioteca Bucovinei va întâmpina acest eveniment şi prin deschiderea unei ample expoziţii de carte şi de fotografii intitulată "Mircea Eliade. Un român în eternitatea culturii universale".

Obiectivele acestui proiect sunt buna cunoaştere şi stimularea accesului la cultură, cât şi lărgirea participării culturale a cetăţenilor europeni; iniţierea unei serii de evenimente legate între ele pentru a crea un eveniment cultural unic şi inovativ care să implice mai multe ţări europene în acelaşi timp; promovarea implicării active a cetăţenilor în evenimente culturale europene (atât ca cititori cât şi ca ascultători).

Agenda pregătirilor şi evoluţiei Maratonului Literar European rămâne deschisă oricăror alte activităţi şi iniţiative.

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theâtre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey