Nostalgii cu Dumitru Ungureanu
Întâlniri SpectActor - Jean Askenasy
Festivalul „Namaste India“, la Muzeul Satului
Săptămâna culturală a Romanațiului

 
sus

Cornel Mihai Ungureanu

 

Nostalgii

Dumitru Ungureanu a povestit pe 21 septembrie, la Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova, despre „Rock și cultură în România comunistă”. Nu a fost o conferință, chiar dacă s-a intitulat așa, cât o sumă de istorii faine, deloc scrobite, nonșalante în schimb, despre anii aceia cenușii în care rockul pâlpâia, în mintea și inima unora, a frondă și libertate.

A venit vorba despre Phoenix, despre ce ar fi putut fi, dacă ar fi fost dați la export,

despre lipsa de ecou a muzicii lor, în lumea liberă, după fuga din țară,

despre Catena,

 

despre Sfinx,

 

și despre The Stranglers – Golden Brown,

 

despre Plastic People, Frank Zappa și Havel, despre Dan Andrei Aldea și despre  Cenaclul Flacăra, despre Serbările Scânteii Tineretului, despre Iris și trenul lor fără naș,

 

despre o bătrână intrată la un concert sau la niște repetiții, care, după ce îi ascultă, îi bate cu sacoșa pe interpreți: „Fir-ați ai dracu cu rocku’ vostru!”. Despre Sergiu Malagamba, la o intervenție din sală, căci discuțiile au fost deschise, despre Andrei Partoș și revista lui Vox, Pop, Rock, despre Pink Floyd și Deep Purple, despre un debut în 1976, cu un articol împotriva lui Eugen Barbu, în Flacăra lui Adrian Păunescu, despre o remarcă a lui Aurelian Titu Dumitrescu: „N-ai fost demn să te recruteze Securitatea!”.

Mi-am amintit toată atmosfera acelor ani, cum arătau zilele, școala, chefurile, discuțiile cu colegii, muzica de la Student Club și Radio Vacanța, vinilurile și concertele, și m-am cufundat în lumea îndepărtată și amestecată, ceea ce trebuie să mă fi făcut să par puțin absent, chiar dacă am făcut poze - vorbitorul ne-a făcut și el -, m-am bucurat de cele două cărți primite, Rockin by myself, de Dumitru Ungureanu și În mâinile tale, de Flori Bălănescu, dar și de versul de final dintr-un poem de Mircea Bârsilă pe care Nicolae Coande, moderatorul întâlnii de la Tradem, îl citise în România literară și ni-l împărtășise la o bere: „Printre blocuri copiii pocneau dintr-o coadă de diavol”, mai puternic parcă decât originalul. Am început să îmi revin pe drumul cu mașina în care ne înghesuisem șase, iar când am ajuns la Dăbuleni eram din nou în actualitate.

 

 

Comentarii cititori
sus

Marius Dobrin

 

Știința și arta râsului


Profesorul Jean Askenasy vorbea pe un ton cald, liniștit. Pentru expresivitate, se ajuta de gesturi cu brațele. Pe un ecran destul de mare se derula proiecția fișierului din Power Point, menită să ajute auditoriul să asimileze mai lesne informațiile. Eu am renunțat a mai privi la ecran, cu câteva excepții. Am preferat să privesc la profesor.
Peste o lună va împlini 83 de ani (http://www.askenasyjean.com). La mulți ani, domnule profesor! Fără instinctivul recurs la matematică, n-aș fi zis că are această vârstă. I-am admirat vioiciunea din priviri și prezența caldă.


AskenazyPoate că mi-au zburat detaliile. Nu mai știu cine a zis anumite vorbe de duh, citate de profesor, nu mai știu termeni de specialitate, bine explicați pentru profani, dar am rămas cu un sens al lucrurilor. Am înțeles cam cum funcționează creierul, am descoperit funcția lui din sfera umorului. Eram în fața unui mare specialist, a unui om care a studiat poate mii de oameni. Și m-am gândit la felul în care ne privește domnia sa pe noi. Cât de bine pătrunde în sistemul nostru. Fascinant recursul său la fiziologic, încrederea pe care a transmis-o în calitate de om de știință. Fară emfază, fără iluzii. Cu înțelegere pentru om, ca de la om la om. Un om care a studiat o viață întreagă comportamentul semenilor săi prin prisma conexiunilor dintre neuroni, povestea cu o anume uimire și admirație surâsul 'tsunami', acel surâs al japonezilor care au dat piept cu tragedia de acum câțiva ani.

Am înțeles rolul mușchilor faciali în a exprima o stare, am ascultat cum umorul este studiat ca funcție a unui creier uman. Ca o formă de evoluție a speciei. Și am aflat despre terapia prin râs. Despre alungarea durerii prin accesul la umor. Cât de complex este mecanismul creierului, capabil să genereze un leac pentru a înlătura, fie și doar un anumit timp, durerea. A fost o călătorie fascinantă, de la Hypocrate și, mai ales, de la Kant, cel care a identificat prima dată o caracteristică a umorului. A fost o călătorie fascinantă prin propriul nostru creier. Atât cât putem pătrunde în imensitatea lui, atât cât putem înțelege, deocamdată, din el. Când profesorul a căutat câteva expresii plastice pentru a ne sugera dimensiunea relațiilor de comunicare dintre neuroni, am simțit că văd, că aud zumzetul unor voci care vorbesc, întreabă și răspund, transmit informații, stări, sentimente. Cât vezi cu ochii, fără să cuprinzi capătul.

Ne-a vorbit și despre râsul în somn. De altfel somnul este preocuparea majoră de durată a profesorului Jean Askenasy. A așteptat întrebări din partea publicului și a răspuns cu amabilitate. De altfel, dialogul profesorului cu Alexandru Boureanu, ca profesionist al teatrului, a fost un corolar al acestei conferințe: "Despre humor, văzut de un neurolog".
Permanent a plutit duhul artei dramatice, nu doar pentru că ne aflam într-un templu de-al ei, ci și pentru că însuși conferențiarul s-a dovedit a fi foarte aproape de aceasta. A fost o surpriză frumoasă acea fotografie în care am văzut pe tânărul, acum șaizeci de ani, regizor Horia Davidescu, alături de cea care-i este și acum cel mai aproape.
   

A fost prima conferință din noua stagiune a Întâlnirilor SpectActor, deja un proiect bine consolidat in Craiova, cu o listă remarcabilă de personalități invitate în cadrul Teatrului Național 'Marin Sorescu'. Acum ne-a adus un vechi nume din istoria Craiovei, ca într-o continuă regăsire 'acasă' în timpuri care ne îngăduie să fim conectați în rețele ce sunt o modestă replică a acelora neuronale.

Ca de fiecare dată, directorul teatrului, regizorul Mircea Cornișteanu, a ieșit în foaier spre a primi oaspeții. Cu discreție, cu umor, ca o gazdă elegantă ce este.
M-am bucurat să-l revăd alături și pe poetul Nicolae Coande, moderatorul acestor întâlniri cu o cadență impecabilă.
Am pășit din nou în teatru, am revăzut oameni care înlesnesc toate câte ne bucură în acest spațiu.
O duminică luminoasă de octombrie.

 

Comentarii cititori
sus

Cornel Mihai Ungureanu

 

Festivalul „Namaste India“, la Muzeul Satului

 

Centrul Cultural Rabindranath Tagore și Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită la cea de-a IV-a ediție a festivalului Namaste India, în perioada 12-14 octombrie 2012, la București. Ca în fiecare an, vă puteți apropia de cultura Indiei, pentru a o descoperi prin spectacole de dans și muzică, literatură, fotografie, filosofie, artizanat și gastronomie.

Spectacole de muzică și dans

Ediția de anul acesta o are ca invitată specială pe Srinwanti Chakrabarti, reputată dansatoare indiană stabilită la Paris, care va susține pentru publicul din România o reprezentație de dans Odissi, una dintre cele mai vechi forme ale dansului tradițional indian. Spectacolele vor continua pe parcursul festivalului, prezentându-vă stiluri diverse: Bharatanatyam, alături de Reena Singh; Bollywood (Laura Bogorodea, Grupul Nritya și Ansamblul Shakti); Kathak și alte stiluri de dans clasic indian, în spectacolul YAATRA, organizat de Centrul de Artă Euterpe (coregrafia: Carmen Coțovanu Pesantez).

În încheierea festivalului, va fi prezentat un concert de muzică etno-fusion, avându-i ca invitați pe membrii trupei OM, una dintre cele mai originale prezențe din peisajul muzical actual. Cu versuri în engleză și sanscrită, stilul lor îmbină genuri contemporane (pop, rock, folk) cu motive etnice din toată lumea printr-o varietate de instrumente neconvenționale.

Artizanat. Specialități culinare. Expoziție de fotografie. Ateliere creative

Muzeul Satului găzduiește, pe perioada festivalului, un târg de produse tradiționale și specialități culinare, la care vizitatorii vor avea ocazia să-și lărgească garderoba cu haine exotice (sariuri, salwar-kameez, kurta), să achiziționeze accesorii și bijuterii, obiecte decorative și mirodenii. Tot ce poate fascina simțurile se regăsește si folosește din belșug în India: mirodenii și arome fără număr, mătase fină, pietre prețioase și semiprețioase, marmură impecabilă. India este pe locul 1 în lume la exportul de condimente, aici se șlefuiesc și se prelucrează 2 din 3 diamante, iar industria de textile țesute manual este faimoasă la nivel mondial, imprimeurile, broderiile create de mâna omului fiind o adevarată artă. O fărâmă din toate acestea va fi prezentă în cadrul unui târg cu mâncare, îmbrăcăminte tradițională, artizanat, obiecte decorative, accesorii, bijuterii, mirodenii și cărți. De asemenea, va avea loc o prezentare gastronomică avându-l ca invitat pe maestrul bucătar Krishna Bohat, care vă va dezvălui secretele bucătăriei indiene.

Pe toată durata festivalului vor fi deschise expoziții de fotografie și se vor organiza ateliere creative atât pentru adulți, cât și pentru copii: arta îmbrăcării sariului, mehendi (decorarea mâinilor cu henna), pictură pe față, design textil, pictură pe obiecte din ceramică.

Lansări de carte. Filosofie și civilizație indiană. Întâlniri cu oameni de cultură

Publicul din România va putea citi, în premieră, scrisorile lui Maitreyi despre Mircea Eliade, incluse în volumul Maitreyi Devi - Mac Linscott Ricketts. Corespondență (1976-1988). Lucrarea are o importantă valoare documentară prin detaliile pe care le conține despre viața „personajului“ Maitreyi Devi și prin amănuntele referitoare la perioada în care Mircea Eliade s-a aflat la studii în India. Scrisorile redau sentimentele amestecate ale femeii care l-a inspirat pe Eliade și detalii despre revederea celor doi, care a avut loc la Chicago, în 1973.

Tot în cadrul festivalului va avea loc lansarea volumului Un fluviu de fum, de Amitav Ghosh, finalist al Bookerului asiatic în 2011. Evenimentul este organizat de Editura Taj și Adelina Patrichi, editoarea care a adus pentru prima oară cititorilor din România romanele lui Amitav Ghosh, „cel mai serios candidat indian la Nobel după Salman Rushdie“ (Elisabeta Lasconi, revista Cultura).

Cea de-a treia lansare aduce în fața publicului cartea De la Durga puja la lumea lui Kalidasa, scrisă de prima traducătoare a lui Eminescu în spațiul asiatic, Amita Bhose.

Vor avea loc, pe lângă aceste lansări, prezentări despre importanța și rolul cărților în procesul de cunoaștere spirituală, axate pe identificarea caracteristicilor comune ale societății indiene și românești, despre conceptul de Maya în filosofia și mitologiaindiană, precum și cursuri introductive în limbile hindi și bengali. Tot la festival, va avea loc o întâlnire cu regizoarea Chris Simionși echipa care a adus, în premieră pe o scenă de teatru, romanul Maitreyi,cu intervenții din Dragostea nu moare, iar cititorii romanului Namaste - aventuri spirituale în Indiase vor putea întâlni cu autorul, Sega, înainte de a se retrage pentru a termina de scris cel de-al doilea volum al proiectatei trilogii.

Festivalul va fi organizat laMuzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, Șos. Kiseleff nr. 28-30, București, accesul publicului fiind permis între orele 9.00 și 19.00. Toți vizitatorii vor putea participa la o tombolă cu premii.

Iată programul festivalului:

Vineri 12 octombrie

Ora 12.00 Deschiderea oficială

Ora 13.00 Lansarea cărții Un fluviu de fum de Amitav Ghosh (Editura Taj)

Ora 14.00 Atelier de mehndi - arta decorării cu henna (Hilda-Hedvig Varga)

Ora 15. 00 Numele tau în limba lui Tagore - atelier de limba bengali (Carmen Mușat-Coman)

Ora 16.00 Conceptul de maya în filosofia și mitologia indiană (Anda Irina Capraru)

Ora 17.00 Ultima întâlnire cu Sega și romanul Namaste

Ora 18.00 Spectacol de dans Bharatanatyam (Reena Singh)

Ora 18.30 Spectacol de dans indian semi-clasic (Ansamblul Shakti)

 

Sâmbătă, 13 octombrie

11.00-13.00 INDIA: culoare, sunet, emoție - vernisaj, expoziție de fotografie (Florin Ghindă)

11.00“Un saree în căutarea culorilor sale” – atelier educativ pentru copii (Mona-Silvia Timofte)

12.00 Lansare de carte “Maitreyi Devi – Mac Linscott Ricketts. Corespondență (1976-1988)

12.30 Lansare de carte “De la Durga puja la lumea lui Kalidasa” de Amita Bhose (Ed. Cununi de stele)

13.00 Workshop de dans Bharatanatyam (Reena Singh) – 25 lei/participant

14.00 Importanța și rolul cărților în procesul de cunoaștere spirituală (Yogeshvar Karthik)

15.00 Poveștile și secretele îmbrăcării saree-ului (Mona-Silvia Timofte)

16.00 Din culisele piesei “Maitreyi” de Mircea Eliade, regizor Chris Simion

17.00 Spectacol de dans Odissi (Srinwanti Chakrabarti)

18.00 Spectacol “Pasiunea și Ritmul” (Laura Bogorodea, Grupul Nritya)

 

Duminică, 14 octombrie

11.00 Atelier de limba hindi (Hilda-Hedvig Varga)

12.00 Spectacol de dansuri Bollywood (Laura Bogorodea, Grupul Nritya și Ansamblul Shakti)

13.00 Prezentare culinară (Krishna Bohat)

14.00 Spectacol de dans clasic indian “YAATRA” (Centrul de Artă ‘Euterpe’)

15.00 “Înțelepciunea populară nu are granițe” (Carmen Mușat-Coman)

16.00 Concert de muzică etno-fusion (Trupa OM)

 

Comentarii cititori
sus

Cornel Mihai Ungureanu

 

Săptămâna culturală a Romanațiului

 

Asociația Iancu Jianu, în parteneriat cu Fundația Amfiteatru, Publicațiile VIP, Lumea misterelor și Vacanțe și călătorii organizează în perioada 10-14 octombrie Săptămâna culturală a Romanațiului. Manifestările se vor desfășura la Caracal și în alte localități din fostul județ al Olteniei și vor cuprinde, între altele, conferințe, lansări de carte, simpozioane, Gala Premiilor VIP, un festival de muzică lăutărească, prezentări ale oportunităților de dezvoltare a turismului local, unul dintre scopurile declarate ale organizatorilor fiind, după cum ne-a spus Giani Florescu, președintele Asociației Iancu Jianu, valorificarea tradiției și a potențialului economic rural pe care le are Romanațiul.

Vă prezentăm mai jos programul evenimentelor:

Miercuri, 10 octombrie 2012, Caracal, Teatrul Național

10.00 - 10.45 Deschiderea oficială

Lansarea site-ului romanati.crrt.ro, care își propune sprijinirea valorificării ofertei turistice a regiunii Romanați

10.45 - 11.30 - Program de dansuri populare susținut de artiști consacrați și de trupe de elevi

11.30 - 12.30 – Vernisajul Salonului de Fotografie Turistică “Romanați – inima Olteniei”

 


Joi, 11 octombrie 2012
, Corabia, Sala de Consiliu a Primăriei

Simpozionul “Destinația turistică Romanați și sistemul de turism local”

Vernisajul Salonului de Fotografie Turistică “Romanați – inima Olteniei”

10.00 - 10.30 Deschiderea lucrărilor conferinței și a dezbaterii publice

10.30 - 11.00 “Potențialul turistic al fostului județ Romanați. Prezintă: Giani Florescu, președintele Asociației socio-culturale pentru promovarea valorilor Romanațiului “Iancu Jianu”.

11.00 - 12.00 “Sistemul de turism local -o viziune europeană”. Prezintă: Aurel Borșan, președintele Fundației Amfiteatru

Discuții libere

 

Vineri, 12 octombrie 2012

10.00 - 14.00 Acțiune de ecologizare si protecție a mediului: ,,Reduce-Reciclează-Reutilizează”, coordonator Nicoleta Teacu, Osica de Sus, Liceul Ion Gh. Roșca. Au fost pregătite pentru cei mici materiale didactice vizând protejarea mediului înconjurător, dar și activități și jocuri prin care se dorește implicarea copiilor și conștientizarea acestora asupra importanței naturii.

17.00 - 20.00 Festivalul de Muzica tradițională - lăutarească ,,Iancu Jianu” - Ediția I, Centrul Cultural Tudor Gheorghe - Izbiceni, la care vor participa tarafurile din Morunglav, Iancu Jianu, Ianca, Islaz, Băbiciu, Cezieni și Ion Crețeanu cu taraful din Grecești-Dolj. Se va tipări un catalog al participanților și se va înregistra un CD audio cu melodiile prezentate în festival.

 

Sâmbăta, 13 octombrie 2012

10.00 - 16.00 Turul de ciclism: Drumul Domnului de Rouă (Islaz-Romula, ruta Valea Oltului)

11.00 - 17.00 – Seară de poezie la Izbiceni - simpozion la Centrul Cultural Tudor Gheorghe, dedicat poeților romanațeni Ion Stratan (născut la Izbiceni) și Virgil Carianopol (născut în Caracal dar care își petrecea vacanțele la Izbiceni, la bunica lui).

 

Duminică, 14 octombrie 2012, Caracal

10.00 - 10.30 Simpozion ,,Spiritul olimpic romanațean” - prezintă prof. Oltița Urîtu

10.00 - 13.00 Cupa ,,Iancu Jianu” - Turneu de fotbal pentru copii.

16.00 - 18.00 - Lansări de carte, în foaierul Teatrului National din Caracal: Dicționarul geografic al județului Romanați, de Const. I. Locusteanu din anul 1889, reeditat recent, și antologia de poezie VorbaIago, de Nicolae Coande, apărută în acest an la Editura Măiastra din Târgu-Jiu.

18.00 - 21.00 - Gala Premiilor VIP, Teatrul Național Caracal

Sunt nominalizate personalități ale vieți culturale, sportive, sociale, politice, născute în Romanați și care prin activitatea lor au contribuit la promovarea valorilor zonei sau la dezvoltarea acesteia.

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĂątre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey