Presseurop… în căutarea unui anume spirit al Europei
A fost Garden Party 2013
Muzeul jucăușilor
Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
Noaptea Institutelor Culturale
Festivalul Internațional de Teatru, Sibiu 2013
Premiere teatrale în lume, cu nume românești

 
sus

Iulia Badea-Guéritée

 

Presseurop… în căutarea unui anume spirit al Europei

Dacă ar trebui să rezum în câteva cuvinte memorabile care a fost starea mea de spirit în timpul primului nostru Forum Presseurop, la Bruxelles, în acest 4 iunie, aș cita-o pe jurnalista italiană Adriana Cerretelli (Il Sole 24 Ore), una dintre invitatele noastre în acea zi: „când ești lider al unui stat european trebuie să fii deschis și spre alte opinii decât ale tale“. A fost, oareșcum, leitmotivul acestei zile articulate în jurul a trei mari dezbateri:

*criza economică și corolarul ei,

*criza instituțională și viitorul Uniunii Europene,

*care mai este situația cetățeniei europene la un an de la alegerile europene din 2014?

Un prim forum organizat de Presseurop în inima parlamentului din Bruxelles, în care tonul a fost dat, să recunoaștem, de căutarea unui anume spirit al Europei. Vorbitorii, federaliști convinși sau eurosceptici declarați, au recunoscut la unison unicitatea și complexitatea proiectului european. „Am pierdut spiritul Europei“, regreta Cerretelli. „Ba nu, el trăiește prin Presseurop“, tweet-am noi [jurnaliștii Presseurop au trimis tweet-uri și au postat pe Facebook în permanență iar cele trei dezbateri au fost transmise în streaming].

„Avem nevoie de un guvern european, pe care să-l alegem și să-l recuzăm, dacă nu răspunde așteptărilor noastre“, afirma Thomas Klau (Consiliul European pentru Relații Externe).
Identic, când ești sau pretinzi că ești, liderul unei prese europene, în vârful progresului multilingvismului și al cosmopolitismului, cum se vrea Presseurop, trebuie să poți fi deschis spre alte opinii. Am încercat să demonstrăm acest lucru în VoxBox-ul clădirii Altiero Spinelli, sediu al Parlamentului European.
Dezbaterile, variate și controversate, au fost deschise participanților veniți din orizonturi politice diferite, mai mult sau mai puțin eurosceptici. Ele au avut, pentru mine, umil observator în slujba cititorului, meritul de a ieși din cadrul limbii de lemn. Ca și din clișeul, deja celebru, adorat de homo europeus, cum că totul este roz în UE. Europa, Uniunea Europeană în sine, nu este o statuie de marmură, neclintită de când au creat-o fondatorii Uniunii, cu Jean Monnet în frunte. Ci un creuzet mirobolant (fără a fi un subterfugiu) al tuturor dorințelor, fricilor, frustrărilor noastre, un creuzet care se transformă pe măsură ce avansează.
Mi-aduc aminte că în 1986, România pe care am cunoscut-o atunci și pe care o apăr azi ca editor al site-ului românesc al Presseurop, nu cunoștea cuvântul "european", nici "antieuropean". Nu existau în Dicționarul de Neologisme editat de Academia Republicii Socialiste România, pe care l-am primit cadou, la olimpiada națională de limba și literatura română, la Iași. Dicționarul acesta se află acum pe biroul meu parizian, ca o amintire a unei evidențe: nu știm niciodată unde mergem, dar știm că trecutul rămâne...trecut.
Presseurop este un barometru al frustrărilor, dar și al realizărilor europene. Ca pentru a-mi aminti acest lucru, l-am văzut trecând prin fața VoxBox-ului, în timpul Forumului nostru, pe omul-simbol László Tökes, cel prin care a început revoluția română din 1989. Și căderea lui Ceaușescu. Presseurop este un astfel de simbol, cred, căci, asemeni României, pe atunci, nici noi nu ne cunoaștem capacitățile. Dar dacă am fost capabili să reușim testul de la Bruxelles, înseamnă că suntem capabili de și mai mult. Pentru mine, pentru presa din UE, este un gând liniștitor...

Linkuri

Program:
http://www.presseurop.eu/ro/content/blog/3805391-un-forum-pentru-europenii-de-maine

Prima dezbatere:
http://www.presseurop.eu/ro/content/blog/3839871-prima-dezbatere-forumului-presseurop-criza-euro

A doua dezbatere:
http://www.presseurop.eu/ro/content/blog/3840531-doua-dezbatere-forumului-presseurop-criza-institutiilor-europene

A treia dezbatere:
http://www.presseurop.eu/ro/content/blog/3841721-treia-dezbatere-forumului-presseurop-cetatenia-europeana

Și continuarea…
http://www.presseurop.eu/ro/eu2014
http://www.presseurop.eu/ro/content/blog/3846771-continuati-sa-urmariti-actualitatea-forum-presseuropComentarii cititori
sus

Adriana Mihaela Macsut și Ștefan Grosu

 

 A fost Garden Party 2013

          

Deocamdată se poate nota doar că Garden Party 2013 a fost, dar ecourile nu s-au stins încă deși aripile visului plutesc acum spre Garden Party 2014!

10Mai2013În data de 10 Mai 1866 România a ales monarhia constițională învestiindu-l pe Carol I ca Domn și Prinț al țării. Sub conducerea sa România și-a proclamat independența pe 10 Mai 1877, a devenit regat pe 10 mai 1881 și s-au pus bazele modernizării țării. Pentru a celebra acest eveniment, pe 10 mai 2013 Casa Regală a României  organizat pentru al patrulea an consecutiv Garden Party  la Palatul Elisabeta. Regretul participanților a fost că anul acesta Regele Mihai  a lipsit din pricina stării de sănătate a soției sale, Regina Ana. Cu bucurie se consemnează  vestea cea bună că acum Regina Ana și-a revenit! Gazdele manifestării au fost: Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principele Nicolae și sora sa Principesa Karina. Ceremonialul  a fost inaugurat la ora 17,30 când de la balconul Palatului Elisabeta, Familia Regală, în acordurile Imnului Regal, a salutat publicul, iar la ora 18,30 cei patru reprezentanți ai Casei Regale Române și-au luat rămas bun de la invitați.

10mai2013Au fost invitați în acest an, la Garden Party, 4.000 de oameni aleși ,,pe criteriul meritului (persoane, instituții și organizații care au făcut lucruri notabile în anul trecut), pe criteriu geografic (fiecare județ, oraș important și chiar așezări urbane și rurale de mai mică dimensiune), precum și pe criteriu de categorie profesională” (Principele Radu, Imagini de la Garden Party, la adresa web: www.princeradublog.ro). Pe invitație a fost prevăzut un dress-code: „doamnele să poarte ținută de după-amiază și pălărie și domnii să porte costum închis la culoare“.

Iată acum și câteva cuvinte despre atmosfera de la Garden Party din 10 mai 2013 (ediția a VI-)! În esență a fost a fost o zi veritabilă de vară caniculară și întrebarea, apărută ca un leitmotiv, ar fi de unde au răsărit aproximativ 4000 de campioni ai eleganței dintr-un București cenușiu?! În grădina Palatului Elisabeta, unde s-a desfășurat evenimentul, părea că Micul Paris din perioada interbelică prinde din nou viață, iar în acest sens se puteau remarca: doamne elegante cu pălării sofisticate și bărbați îmbracați în costume de mare ținută sau uniformă. Călăreți și pompieri în uniforme de gală, o escadrilă aviatică precum și fanfara MApN, care a întreținut atmosfera intonând cântece de promenadă, au adâncit și mai mult atmosfera de Micul Paris Redivivus. Tot aici s-ar consemna și salutul escadrilei de aviatori: „Majestate, aviatorii vă salută cu onor și vă urează sănătate“. Furniziorii Casei Regale au oferit oaspeților: cozonaci, patiserie franțuzească, gustări reci, apă minerală, vinuri din podgoriile românești și cafea preparată după gustul fiecăruia.

La reușita evenimentului au contribuit Cristina Parii, Liana Greavu, Sandra Gâtejeanu, Radu Ghina, Alexandru Oprean, Ioan Luca Vlad, Daniel Angelescu, iar lista rămâne deschisă! 

Aglomerație s-a consemnat... la standul cu cărți unde editurile au adus volume scrise de gazdele regale ale evenimentului.

Amfitrionii acestei petreceri, pe bun cuvânt supranumită petrecerea anului, au fost Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principele Nicolae, Principesa Karina, iar dintre oaspeți se pot menționa: pianistul Dan Grigore, academicienii Ionel Haiduc (care este și Președintele Academiei Române) și Constantin Bălăceanu Stolnici, Titus Corlățean (Ministrul Afacerilor Externe), Președintele Emil Constantinescu, Mariana Câmpeanu (Ministrul Muncii),  Premierii Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ciorbea, Andrei Chiliman (Primarul Sectorului 1), numeroși diplomați dar și parlamentari, soliste îndrăgite de public precum Marina Voica sau Alina Sorescu, fotbalistul Gică Adrian CioroianuHagi. Craiova a avut și ea reprezentanți de frunte la eveniment: Adrian Cioroianu (absolvent al Colegiului Elena Cuza, fost Ministru de Externe și actual Decan la Facultatea de Istorie, Universitatea București) și jurnalistul Mihai Firică. Este greu de consemnat numele personalităților prezente și de descris atmosfera de eleganță de la Garden Party 2013. În fața eleganței gazdelor și invitaților, cuvintele pălesc! Au fost schițate doar câteva aspecte și rămâne în sarcina cititorului să își imagineze cum a fost acest eveniment fascinant care, așa cum s-a mai precizat, este petrecerea anului!

10mai2013Au fost, așadar, până acum, patru celebrări regale de 10 mai „…și an de an, oamenii consideră sărbătoarea de 10 Mai din ce în ce mai legitimă, mai cuprinzătoare, mai reprezentativă pentru ei, pentru identitatea lor, mai ales pentru sufletul lor” (ibidem). În încheiere se poate rosti doar „La revedere Garden Party 2013 și bun venit Garden Party 2014“.

 

Nota redacției

Fotografiile au fost realizate de Ștefan Grosu, Adriana Mihaela Macsut și Daniel Angelescu, pentru care avem a mulțumi!

Comentarii cititori
sus

Györfi-Deák György

 

Muzeul jucăușilor

 

jucarii1Mai bine de o lună, Muzeul Județean de Istorie și Artă „Vasile Lucăcel” din Zalău a găzduit o inedită expoziție de jucării vechi, strânse de bucureșteanul Dumitru Cristian, președintele Asociației Muzeul Jucăriilor. Numai în două zile, la sfârșitul de săptămână din 18-19 mai, cu prilejul „Nopții porților deschise”, când oamenii au putut intra gratis, ea a fost vizitată de circa 700 de curioși. Colecția cuprinde câteva sute de piese. Multe dintre ele provin dinainte de „epoca plasticului și a cauciucului” și sunt confecționate din lemn, carton, cârpe, pănuși, tinichea. Alăturate lor, o galerie foto de portrete de copii dinainte de zorii „civilizației digitale”. Chipuri bucălate, zâmbitoare, încrezătoare în viitor, dornice să descopere lumea.

Mă uit la micuții de azi. Ce deosebire! Chipuri absorbite, absente, surde și tăcute. Stau tot timpul cu nasul într-un monitor. Dacă părinții reușesc cumva, prin absurd, să-i desprindă de calculator, ei își scot consola de buzunar sau telefonul mobil și își continuă netulburați hălăduiala în lumea virtuală. Le atragi atenția, uite, acolo a început eclipsa de Lună și ei ridică din umeri: „Lasă-ne! O s-o vedem deseară la televizor.” Ca să te înțelegi cu ei, trebuie să-ți faci cont pe canalul lor de chat și să-i „buzzui” cu încăpățânare, dar te „bannează” (te exclud) imediat ce își dau seama cine ești și de ce îi tulburi.

jucarii2Mă tem că urmașii acestor „musculițe lipite de ecran” nu vor mai fi interesați deloc de joacă, de mișcarea în aer liber (la orele când soarele n-are dinți). Dar tot învățul are și un dezvăț! Și-atunci, niște bătrânei simpatici (care au dat în mintea copiilor de acum 50 de ani) vor strânge mână de la mână fonduri ca să amenajeze într-o dumbravă de la marginea orașului un spațiu numit „Muzeul jucăușilor”.

În primul despărțământ, vor planta un cireș aidoma celui în care s-a urcat Nică a Petrei Ciubotariului din Amintirile lui Creangă. Din păcate, ca să evite confuzia cu marijuana (Cannabis indica), organizatorii vor fi obligați prin lege să renunțe la plantarea cânepei obișnuite (Cannabis sativa). Eventual, vor sădi „iarba elefantului”, o plantă cu creștere rapidă, atât de căutată astăzi în industria panourilor aglomerate din lemn. Recoltată periodic, vânzarea ei va permite sponsorizarea unei tonete unde doritorii vor găsi halvițe cu stafide, covrigei sărați,bragă proaspătă și ceai de tei îndulcit cu miere polifloră.

În următoarea secțiune, pe un țărm de mare, mai mulți copii vor construi castele din nisip. Apa va fi călduță și de un albastru marin, fără urme de petrol sau alge roșii. Nisipul cuarțos va fi cernut cu atenție, ca să se elimine cioburile tăioase de sticlă, dopurile metalice de bere și „pufuleții” de „canis merga”. Se vor adăuga pietricele cu muchiile rotunjite și cochilii variat colorate. Valurile nu vor depăși cinsprezece centimetri, iar briza zece kilometri pe oră. Din când în când, câte un vapor va trece pe buza orizontului și va boncălui din goarne. La nevoie, când vor apare semne de moleșeală, o lotcă va aduce câțiva pirați și niște papagali.

jucarii3La capătul plajei, un clown în haine colorate țipător îi va invita pe copii în arena circului, unde micii magicieni vor scoate iepurași din jobene, maimuțelele se vor da peste cap pe bețele cu mâner, contorsionistele vor face puntea, omul-ghiulea va țâșni din gâtul unei sticle de suc, elefanții-stropitoare vor împroșca publicul cu apă, iar jongleurii vor împărți portocale și glume ca să nu rămână nimeni supărat. Câinele Mihail va cânta melodia generică din Luminile rampei, aplaudat de trupa de foci și pinguini de la delfinariu.

Dincolo, lângă rondul de flori, se va întinde o păturică, unde mai multe păpuși le vor aștepta pe fetițe. Un dulăpior cu multe haine și o comodă cu ceșcuțe de ceai vor constitui un decor minim. Câteva năframe vor închipui niște mese și un pătuț. Accesul cățelușilor și pisicuțelor va fi neîngrădit. În schimb, ca să pătrundă „în căsuță”, oaspeții își vor scoate obligatoriu încălțările pe marginea păturii. Dacă se poartă civilizat, când se vor juca „am pierdut o batistuță” vor primi câte un pupic.

Pe porțiunea de teren cu multe tufe, două echipe se vor juca „de-a hoții și vardiștii”. Primii își vor lăsa mustăți haiducești și vor călări niște ponei închiriați de la circ. Cei din poteră vor purta uniformă și vor dispune de motociclete cu girofar și megafon. Dacă au trecut în clasa a treia și deja cunosc literele, vor avea voie să scoată și chitanțierul de amenzi.

jucarii4Auziți fluieratul ascuțit și pufăitul vălătucilor de fum? Pe acolo circulă garnitura trenulețului de agrement, cu pornire de la peronul doi și-un sfert. La fiecare tură, se schimbă mecanicul. Călătorii sunt rugați să poftească în vagoane. Anunțurile de pe peron se vor face pe fondul cântecului trupei Iris, Trenul fără naș ori al Holografului cu Gabriel Cotabiță interpretând Ai bilet? Ba nu! Ba da! (V-am avertizat că muzeul a fost înființat de niște moși de acum 50 de ani!)

Muzeul jucăușilor va fi plin de copii cu haine murdare, pantalonași rupți, genunchi jupuiți, poate cu niște mici vânătai pe ici, pe colo - dar roșii în obraji, niște micuți vânjoși cu pielea bronzată, cu ochii strălucitori. Ei se vor culca rupți de oboseală și vor visa că sunt sărutați de zâne atunci când mămica îi va înveli cu păturica. Și a doua zi, când se vor trezi, vor uita de tastaturi și console - vor începe să se joace „de-a jucăușii”...

Comentarii cititori
sus

'Noaptea Lungă a Filmelor Scurte'

 

A 5-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, de sâmbătă 8 iunie, are în vedere filmele scurte care s-au distins la Oscar, Bafta, Sundance sau Clermont-Ferrand, de cele mai multe ori în premieră sau în proiecție unică în România.

Din selecția ShortsUP nu lipsesc nici cele mai valoroase scurtmetraje românești ale ultimului an. Fie că explorează dilemele relației de cuplu și familie, sentimentele profunde din jurul unui obicei comun sau întâmplările care transformă banalul în neobișnuit, toate cele patru povești au un numitor comun: poartă amprenta unei generații tinere de regizori români care a atras atenția juriilor de film naționale sau internaționale.

În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2013) este scurtmetrajul care a adus România pe lista premiilor de la Cannes 2013, cu locul al treilea în cadrul competiției Cinefondation dedicată peliculelor studențești. Un film curajos, ce face radiografia cuplului modern în fix 20 de minute. După ce încearcă din răsputeri să se despartă, George (Ionuț Vișan) și Cristina (Maria Mitu) ajung la o dilemă complicată: nu pot trăi nici împreună, nici separat.

Filmul lui Constantin Tănase, Blu (România, 2012) a căștigat premiul GOPO pentru cel mai bun scurtmetraj românesc al anului. Vechea Dacie a familiei se strică, iar Mara și părinții ei încearcă să o pornească, măcar până acasă. În jurul motorului stricat, cei trei încearcă să repare și relațiile dintre ei.


BLU - Trailer from deFilm on Vimeo.

Programul Noaptea Lungă a Filmelor Scurte include și două scurtmetraje românești prezentate anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes în secțiunea Short Film Corner.

În Bad Penny, (r. Andrei Crețulescu, Romania, 2012), Andi Vasluianu, Dorian Boguță și Șerban Pavlu sunt protagoniștii unei întâmplări bizare petrecute într-un parc pustiu, în preajma sărbătorilor. Doi borfași se pregătesc să opereze un jaf banal, doar că ținta lor, un individ tăcut și straniu, le dă toate planurile peste cap. Filmul lui Andrei Crețulescu, proiectat anul acesta la TIFF, în cadrul 'Zilele Filmului Romanesc'.

După Fel și Chip, (Paula Oneț, România, 2012) e un documentar emoționant care urmărește motivațiile pe care le au locuitorii unui sat transilvănean atunci când își aleg fotografiile atașate monumentelor funerare. Dacă ai putea alege o singură fotografie a ta, prin care ceilalți să își amintească mereu de tine, pe care ai alege-o?

„după FEL și CHIP” (”As you like it”) - trailer - from Paula Onet on Vimeo.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte are loc la Turbohalle, cel mai mare spațiu urban fost industrial, dedicat evenimentelor culturale neconvenționale. Experiența filmelor scurte e completată de DJ Set Electric Brother, show vizual, boardgames și antrenamente ludice.

Programul integral al evenimentului este disponibil AICI. 

Comentarii cititori
sus

'Noaptea Institutelor Culturale'

 

Filme, expoziții, concerte, performance-uri, prezentări de modă, ateliere de creație, jocuri, concursuri. Pe scurt, Noaptea Institutelor Culturale! Seara de vineri, 14 iunie, va fi una lungă și plină de surprize. Ajunsă la cea de-a șaptea ediție, Noaptea Institutelor Culturale este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din București. Ca și în edițiile trecute, porțile centrelor și ale institutelor culturale, precum și ale partenerilor acestora, vor fi deschise pentru o noapte întreagă miilor de vizitatori așteptați. Un eveniment organizat de 12 centre și institute culturale aflate sub egida EUNIC - British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegația Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură și Institutul Polonez, cărora li se vor alătura anul acesta Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Coordonatorul ediției 2013 este Institutul Polonez.

Pe durata evenimentului, Asociația Green Revolution va pune la dispoziția doritorilor, fără plată, 50 de biciclete. Bicicletele vor putea fi împrumutate de la centrul de închiriere situat în parcul Herăstrău. Solicitarea împrumutului unei biciclete se va face la adresa de email: bucuresti@instytutpolski.org. 

 

British Council
Calea Dorobanților nr. 14

British Council vă invită la o noapte albă a literaturii, muzicii și filmului prin care celebrează 75 de ani de la înființarea în România.
17.00-20.00 - Promoție la biblioteca @British
20.15-21.15 - Lansarea publicației Istorii britanice în București
21.30-23.30 - Jocuri și materiale interactive: literatură și muzică britanică
21.00-21.15 - Fashion show
21.30-22.30 - Concert de muzică clasică britanică - centenar Benjamin Britten
22.30-00.30 - Proiecție de film artistic
00.30-02.30 - Karaoke party
Pe toată durata zilei: Expoziție aniversară - 75 de ani în România

 

Centrul Ceh & Delegația Wallonie-Bruxelles
str. Ion Ghica nr. 11

Anul acesta suntem două institute în clădirea de pe Ion Ghica: Centrul Ceh și Delegația Wallonie-Bruxelles, și deci totul este la puterea a doua: avem videoclipuri cehe și belgiene, animație cehă și belgiană, bere cehă și degustare de bunătăți belgiene. În plus, cabaret în sala mare și tableau vivant în curtea de beton.

20.00-02.00 - Sala Mică: Animație cehă și belgiană
21.00 - Sala Mare: Not(e) Sisters, Trio vocal a capella
20.00-02.00 - Grădina de beton: Ice Hockey, Videoclipuri cehe și belgiene, Proiecție în coșuri de gunoi (Tableau vivant)

 

Centrul Cultural Turc 'Yunus Emre'
str. Vasile Lascăr nr. 96

De Noaptea Institutelor Culturale, la Centrul Cultural Turc 'Yunus Emre' veți avea ocazia să descoperiți cultura și bucătăria turcească. Programul include ateliere de creație artistică, proiecția unui film, o lecție demonstrativă de limba turcă și, nu în ultimul rând, o expoziție de artă culinară.
17.00-18.00 - Cursuri de limba turcă - lecție demonstrativă
18.00-21.00 - Ateliere de creație artistică
- workshop Ebru
- workshop Arta sticlei suflate
- Expoziție de artă culinară, cu spații special amenajate pentru demonstrații de preparare a mâncării, ceaiului și cafelei turcești.
22.00-24.00 - Proiecția filmuluiSora mea mai mică, Mommo/Kız Kardeșim Mommo(Turcia, 2009, 94 min., regia Atalay Tașdiken, subtitrare în engleză)

 

Spațiul Public European
str. Vasile Lascăr nr. 31, parter (la intersecția cu str. Batiște)

Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România vă invită în spațiul unde vă întâlniți cu Europa: Spațiul Public European. Vă așteptăm între orele 18.30 și 03.00 la vernisarea unei expoziții de pictură, urmată de proiecția a două filme artistice câștigătoare ale premiului LUX (oferit de Parlamentul European).
18.30 - Vernisajul expoziției Ferestre spre Euopa, în prezența autoarei, pictorița spaniolă Ima Montoya
21.30 - Proiecția filmului Zăpezile de pe Kilimanjaro / Les neiges du Kilimandjaro (dramă, Franța, 2011, 90 min., regia Robert Guédiguian) - câștigător al Premiului LUX în 2011.
00.30 - Proiecția filmului Io sono Li / Shun Li and the Poet(dramă, Italia-Franța, 2011, 92 min., regia Andrea Segre) - câștigător al Premiului LUX în 2012

 

Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București & Institutul Polonez
str. Gina Patrichi nr. 8 (fostă str. Orlando)

Hai să ne jucăm împreună!

Anul acesta, de Noaptea Institutelor Culturale, sediul Institutului Maghiar va deveni locul de joacă comun al Institutului Maghiar și al Institutului Polonez. Vom avea și o surpriză, sub forma vizitei Institutului Italian de Cultură. Am pregătit tot felul de jocuri și distracții, pentru fiecare.

16.00 - Jocuri plastice, jocuri mecanice. Nu vă jucați cu mâncarea!
18.00 - Expoziții - Jocuri cu logo, distracții la Sziget și Peninsula
18.30 - Turnir la board-game: Stai la coadă!
Participarea la turnir se face pe bază de înscrieri la adresa de email: bucuresti@instytutpolski.org.
19.00 - Devenim mai serioși. Dar fără exagerare. Let’s play blues!
20.30 - Jocuri de la curțile regale și din cârciumile medievale, cu ansamblul Codex
22.00 - Muzică și dans în trans cu Janusz Prusinowski Trio
01.00 - Metraje scurte și lungi

 

Institutul Cervantes & Forumul Cultural Austriac
bd. Regina Elisabeta nr. 38

18.30 - Vernisajul expoziției Ferestre spre Europa, în prezența autoarei, pictorița spaniolă Ima Montoya. Loc de desfășurare: Spațiul Public European (str. Vasile Lascăr nr. 31)
19.00 - Joyas musicales españolas - recital de chitară clasică și flamenco în interpretarea chitaristului Alexandru Munteanu. 
Loc de desfășurare: Sala Auditorium a Institutului Cervantes
20.30 - Proiecția filmului Aquí y allá(dramă, Spania, 2012, 110 min., regia Antonio Méndez, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză), în prezența regizorului și a directorului de fotografie, Barbu Bălășoiu. Loc de desfășurare: Sala Auditorium
21.30 - Proiecția filmului Spanien(dramă,Austria, 2012, 102 min., regia Anja Salomonowitz, v.o. germană, subtitrare în engleză). Program în colaborare cu Forumul Cultural Austriac. Loc de desfășurare: Sala Auditorium
23.00 - Proiecții de scurtmetraje
1. Fata din Transilvania (documentar, România, 2011, 15 min., regia Sabin Dorohoi, v.o. română, subtitrare în engleză)
2.  Avalon - cinci scurtmetraje spaniole, în colaborare cu Filmoteca Ministerului de Externe al Spaniei
- Ojos que no ven (comedie, Spania, 2012, 15 min., regia Natalia Mateo, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)
- Despierta a las moscas (dramă, Spania, 2012, 15 min., regia Nacho Ruiz Capillas, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)
- Que divertido (dramă, Spania, 2010, 10 min., regia Natalia Mateo, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)
- Mi otra mitad (SF, romance, Spania, 2010, 18 min., regia Beatriz Sanchis, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)
- La clase (documentar, Spania, 2008, 20 min., regia Beatriz Sanchis, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză). 
Loc de desfășurare: Sala Auditorium
01.00  - Proiecția filmului Garbo, el espía(documentar, Spania, 2009, 93 min., regia Edmon Roch, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză). Loc de desfășurare: Sala Auditorium

 

Institutul Cultural Român
Aleea Alexandru nr. 38

18.30 - Lecție demonstrativă de limba română pentru străini - Grădina ICR
19.30 - Expoziție și concurs: Povestiri despre ie
21.00 - Recital de pian: Teo Milea în vizită la ICR pe clape albe... și negre - Sala Mare
22.30-01.00 - Cele mai recente scurtmetraje românești la Cannes: Romanian Short Waves 2013

 

Institutul Francez
bd. Dacia nr. 77

Digitalul este astăzi în tot și în toate. E o realitate care ne obligă să ne schimbăm reperele și standardele și face ca arta însăși să își renoveze formulele și tehnicile. Digitalul reprezintă un mod de viață, dar și un alt fel de a te apropia de cultură, cu alte percepții și cu altă viteză.
Demonstrații FABLAB - Atrium
Ați văzut vreodată o imprimantă 3D? Puteți să îi descoperiți performanțele în cadrul demonstrațiilor prezentate de FABLAB (Fabrication Laboratory) din București, un spațiu de creație și de producție care utilizează tehnologiile digitale pentru a crea obiecte unice, în serie limitată.
Atelier de scris - Etajul I - Pe tot parcursul serii
Accesul la atelier se face pe bază de înscrieri la adresa: bertille.detrie@institutfrancais-roumanie.com.
18.30 (și pe tot parcursul serii) - Mediateca
18.30-23.00 - Spațiul de cursuri
Jocuri, concursuri, ateliere pentru copiii mai mici și mai mari și numeroase premii!
19.30 - ROMANYEAH! de Cinty Ionescu - Sala Elvira Popescu
Cinty Ionescu - live video
Nicoleta Lefter - performer
Mandela Gajol - live instruments (flaut, caval, ocarină, fluiere, drâmbă, kalimba, clopoțel) pe un sound design de Brennan Green
21.00-24.00 - Canapeaua poetică - Terasa Institutului
21.00-02.30 - Film de animație digitală - scurtmetraje ale studenților de la ENSAD, SUPINFOCOM și EESI - Sala Elvira Popesco
24.00 - Video-audio live-session cu VJ Minu (50 minute) - Curtea Institutului
Biblioteca pentru copii
Începând cu ora 20.00, UBISOFT prezintă jocuri pentru copii între 7 și 10 ani.

 

Goethe-Institut & Institutul Francez
Club Control, str. Constantin Mille nr. 4

22.00 - Das Kapitalinterpretează Hanns Eisler
Edouard Perraud (Franța), Hasse Poulsen (Danemarca), Daniel Erdmann (Germania)
În colaborare cu Institutul Francez, în cadrul Anului Elysée și al Nopții Institutelor Culturale.

 

Institutul Italian de Cultură
Aleea Alexandru nr. 41

19.00 - Concert de blues susținut de grupul maghiaro-italian PARAFUSIONS, la Institutul Maghiar (str. Gina Patrichi nr. 8), cu ocazia stagiunii culturale italo-maghiare din Italia
20.30 - Concert de jazz în grădina „în straie noi” a Institutului Italian de Cultură
22.30- Proiecția filmului Nessuno mi può giudicare / Escort in love (Italia, 2011, 95 min., regia Massimiliano Bruno, subtitrare în engleză) Premiul „Nastro d’argento” pentru cea mai bună comedie.
 

Comentarii cititori
sus

Festivalul Internațional de Teatru
Sibiu 2013

 

A început festivalul de teatru de la Sibiu!
Este a XX-a ediție, dedicată dialogului.
Țara invitată de onoare, în acest an, este Franța.

Între 7 și 16 iunie, peste 2500 de artiști din peste 50 de țări, vor asigura 300 de evenimente în 60 de spații. Vor fi spectacole de teatru, de dans, de muzică, de circ, de stradă.

Catalogat ca al treilea festival de artele spectacolului, după Edinburgh și Avignon, SibFest a pornit, în această a XX-a ediție, cu artiști în Piața Mare, în Cisnădioara și în diferitele săli, precum celebrul, deja, spațiu de joc de la 'Balanța', unde se poate vedea și, recomandabil, revedea, un spectacol de patrimoniu: Faust, în regia lui Silviu Purcărete. 

Vin trupe din Japonia și Coreea de Sud, vafi o nouă întâlnire cu Meno Fortas (un spectacol Divina Comedie) sau cu celebra Cheek by Jowl (Ubu rege), este un sezon rusesc și un sezon german, sunt alte câteva trupe din Europa dar și din SUA.

Din România, printre altele, Iluzii, în regia lui Cristi Juncu, sau Cui i-e frică de Virginia Woolf? în regia Marianei Cămărășan.

La Sibiu, zece zile de sărbătoare a spectacolului!

 
Comentarii cititori
sus

Marius Dobrin 

 

Premiere teatrale în lume, cu nume românești

 

Gianina Cărbunariu 

Gianina Cărbunariu își vede jucată piesa Stop the tempo la un teatru din New York. Este vorba de Origin Theatre Company, deschis creatorilor din Europa (Gianina Cărbunaru este a 42-a în lista selecțiilor teatrului). Spectacolul se joacă la  Arlene’s Grocery, un teatru-bar, între 26 mai și 18 iunie, și este regizat de Matt Torney, un irlandez ale cărui spectacole au fost nominalizate în câteva competiții, prezent la festivaluri din Belfast, Dublin, Edinburgh. Din distribuție fac parte actorii: Reuben Barsky, Olivia Horton, Sarah Silk.
http://origintheatre.org/event_detail.php?id=45

 

 

Velica Panduru și Mădălina Constantin

velica1Velica Panduru a creat costumele pentru un spectacol prezent la a 67-a ediție a Festivalului de la Avignon. Este vorba de Shéda, un spectacol scris și regizat de Dieudonné Niangouna. Mădălina Constantin este una dintre actrițele care alcătuiesc distribuția.

Echipa de creație:

regie: Dieudonné Niangouna
scenografie: Patrick Janvier 
costume: Velica Panduru
lumini: Xavier Lazarini
sunet: Robin Dallier
muzica: Pierre Lambla, Armel Malonga

velica2actori: Laetitia Ajanohun, Marie-Charlotte Biais, Madalina Constantin (foto dreapta), Pierre-Jean Étienne, Frédéric Fisbach, Wakeu Fogaing, Diariétou Keita, Abdon Fortuné Koumbha, Harvey Massamba, Mathieu Montanier, Criss Niangouna, Dieudonné Niangouna
Spectacolul este în colaborare și cu Holland Festival, drept care s-a jucat deja în Amsterdam.

http://www.festival-avignon.com/fr/Spectacle/3447

 

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĂątre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey