Primăvara Poeziei - 2014
Ioan Moldovan la Tradem
Premiile UNITER 2014
Aniversare: Mircea Cornișteanu
Începe Festivalul Filmului European
Workshop despre trafic de persone

 
sus

Marius Dobrin

 

Sălaș(j)ul Poeziei

 

zalau0„Sunt convins că lumea a început cu un poem. Un poem divin, al suflului prim. Suntem moștenitorii acelui poem, al acelui Început.”

Acestea sunt dintre cuvintele, rostite de Daniel Săuca, de bun început a unui eveniment de tradiție, 'Primăvara Poeziei'. La Zalău, a XIV-a ediție, perseverând pe un drum frumos, poeți români și poeți maghiari, laolaltă, de fiecare dată pe meleagurile Sălajului. În 2014 a fost în ajun de Florii, ortodoxe și catolice, din nou în aceeași zi.

zalau2S-au deschis larg porțile Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, așezat într-o fostă cazarmă, renovată cu stil, îmbinând modernitatea și confortul infrastructurii cu aerul medieval. Au venit poeții acestor locuri atât de frumoase, cu alternanța deal-vale mai pregnantă ca nicăieri, au venit poeți din Ungaria, oaspeți permanenți ai acestui eveniment. Au venit poeți din Oltenia, au venit oameni cu drag de a asculta poezie și de a privi acuarele. Pentru că mai întâi a fost un vernisaj al pictorului Czanik Ferenc, din Ungaria. În două încăperi luminoase, prin ale căror ferestre se puteau vedea ziduri albe și verdele ierbii de după ploaie, încăperi pline de vizitatori, tineri și vârstnici, au putut fi admirate aproape 30 de acuarele, între care, inedite prin subiect au fost cele cu peisaj urban. Despre artist și despre lucrările sale a vorbit Szabó Attila, profesor de arte plastice la Școala de Arte din Zalau, pentru ca apoi să spună câteva cuvinte chiar Czanic Ferenc. Așa cum se va proceda și în continuare, cum s-a împământenit în aceste locuri cu mai pregnant aer european, discursurile au fost rostite în limba aleasă de vorbitor și traduse de unul dintre cei de față, cu precădere de către Józsa László, redactorul-sef de la 'Szilagyság'. (Puteți vedea prima înregistrare și a doua înregistrare)

zalau3Apoi, în sala cea mare, poeții s-au așezat în semicerc, pe două rânduri, față-n față cu publicul, oferind o imagine reconfortantă prin chiar prezența lor. Aproape de fereastră, tinerii care au oferit pentru fiecare poet, traducerea în cealaltă limbă a poeziei prezentate.

Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, el însuși poet, o gazdă discretă și omniprezentă, ajutat la fiecare pas de către Kerekes Edit, a spus cuvintele de întâmpinare. Parteneri la organizare au mai fost : Inspectoratul Școlar al județului Sălaj, Revista 'HepeHupa', Institutul Balassi și organizația județeană a UDMR. De altfel, prezent în public, parlamentarul Seres Dénes a rostit câteva cuvinte. Daniel Săuca a prezentat suplimentul celui mai recent număr al revistei 'Caiete silvane', de data aceasta dedicat sculptorului Fadrusz János, cel care a ridicat monumentul dedicat baronului Wesselényi. (www.caietesilvane.ro)

zalau4Invitați de onoare, Nicolae Coande și Király Farkas (născut în România și stabilit la Budapesta) au citit cu generozitate din opera lor. După care a pornit "defilarea" poeților, anuntați pe rând de către Fejer Laszlo. Au fost două re de grație, când fiecare poet a citit versurile cu care a fost inclus în antologia alcăuită cu acest prilej de Editura 'Caiete Silvane', beneficiind de traducerea poetei Györfi Simone.
Oaspetele surpriză a fost Ionel Ciupureanu, care a încheiat recitalul de poezie.
Poeți și poetese, tineri și chiar foarte tineri, precum și dintre cei trecuți de vârsta tinereții, douăzeci dintre cei 28 antologați, au fost aplaudați de publicul cald.

 Puteți urmări un playlist în care apar poeții: Nicolae Coande, Kiraly Farkas, Maria Birtocean, Kiss Lehel, Viorel Mureșan, Ion Pițoiu Dragomir, Viorel Tăutan, Ionel Ciupureanu

Seara a continuat cu muzica grupului RetroBand dar mai ales cu cărți. Foarte multe cărți pe care zalau6poeții și le-au dăruit.

Prietenii mai vechi, prietenii mai noi, mereu descoperind câte un nou nume de scriitor, foarte mulți tineri ascultând poezie și rostind sau scriind poezie. O sărbătoare în firea lucrurilor, cu farmec discret.

Dacă lumea a început cu un poem, un articol nu se poate încheia decât cu o poezie.

Viorel Mureșan, cu o poezie tradusă de Györfi Simone


Un portret 
                                                   Egy arckép

tu                                                                te

un păr lung îșiurmează capul                              a mélységek felett

deasupra abisului                                             feje után lohol egy hosszú haj 

Comentarii cititori
sus

 

Ioan Moldovan la Tradem

 

Poetul Ioan Moldovan, director al revistei Familia, a fost invitatul lui Nicolae Coande la Scriitori la Tradem, pe 15 aprilie. Ioan Moldovan a susținut conferința Nu sunt real decît în poezie, a citit din poezia sa și a dialogat cu publicul. A participat, ca gazdă, Cosmin Dragoste - managerul Casei de Cultură "Traian Demetrescu", actorul Constantin Cicort a citit la rândul său din poemele invitatului, iar violoncestul Gheorghe Suchici a produs scurte intermezzo-uri muzicale. Dar să lăsăm mai bine imaginile să "vorbească"!

Post Scriptum

Scriitori la Tradem este un proiect cultural inițiat în anul 2010 de Nicolae Coande, susținut de Casa de Cultură a Municipiului Craiova, care și-a propus să invite, în special, scriitori români a căror voce este incofundabilă în contemporaneitate. De atunci au venit la Tradem: Gheorghe Grigurcu, Nichita Danilov, Radu Aldulescu, Marian Drăghici, Mircea Bârsilă, Claudiu Komartin, Sorin Vidan, Vasile Baghiu, Peter Sragher, Paul Vinicius, Bogdan Ghiu, Adrian Mihalache, Michael Astner, Dumitru Ungureanu, Ioan Es. Pop, Radu Vancu, Dragoș Varga, Dan Sociu, Peter Waugh (Austria), Dan Stanca, Anton Jurebie, Liviu Ioan Stoiciu, Cornel Mihai Ungureanu, Silviu Gongonea, Serghei Birjukov, Denis Beznosov (Rusia), N. Georgescu, Daniel Bănulescu, Adrian Cioroianu, Esa Ensio Hirvonen (Finlanda), Adrian Bodnaru.

Autorul

Născut în 1952 în satul Mureșenii de Câmpie din județul Cluj. Poet. Liceul „George Barițiu” din Cluj. Studii de filologie la Cluj – perioadă în care a fost redactor și secretar de redacție al revistei studențești Echinox –, apoi profesor în Maramureș (Cavnic, Baia Sprie, Baia Mare), până în 1989 când devine mai întâi redactor, din 1990 redactor-șef și (din 2006) director al revisteiFamilia din Oradea, unde lucrează și în prezent. Debut cu volumul de poezii Viața fără nume (1980). Alte volume de versuri: Exerciții de transparență (1983), Insomnii lângă munți (1989), Arta răbdării (1993), Avantajele insomniei (1997), Tratat de oboseală (1999) , O uitare de texte (1999), Interioarele nebune (2002),  Celălalt pește (2005), Însemnări primitive (2005), Mainimicul(2010), Poeme 1980-2010); în curs de apariție volumul de versuri timpuri crimordiale, în pregătire volumul Poeți în cărți. Scrie și critică literară, în special cronici ale cărților de poezie. Colaborator al Dicționarului de scriitori români (coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Aurel Sasu). A fost tradus în engleză, franceză, maghiară, cehă, slovenă și albaneză. Mai multe cărți ale sale au primit premii ale Uniunii Scriitorilor și al unor reviste literare (Tribuna, Poesis, Nord Literar, Arca, Transilvania, Viața Românească, Ateneu, Fundația Principesa Margareta). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al PEN-club.

Comentarii cititori
sus

 

Premiile Galei UNITER 2014

 

În cadrul celei de-a XXII- a ediții a GALEI PREMIILOR UNITER, desfășurată în 28 aprilie 2014 la Palatul Culturii din Târgu Mureș, au fost decernate următoarele premii:

Premiul pentru debut: Lucia Mărneanu și Leta Popescu pentru spectacolul Parallel, coproducție GroundFloor Group și ColectivA, la Fabrica de Pensule,Cluj-Napoca

Premiul pentru teatru radiofonic: Două nuvele de Mihail Bulgakov: Ștergarul cu cocoș și Beregata de oțel, dramatizarea radiofonică și regia artistică Diana Mihailopol, producție a Societății Române de Radiodifuziune

Premiul pentru cea mai bună scenografie: József Bartha  pentru scenografia spectacolului Hamlet, Teatrul „Tamási Áron” Sfântu-Gheorghe

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Valer Dellakeza pentru rolul Tót din spectacolul FamiliaTót, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar: Nicoleta Hâncu pentru rolul Elmire, soția lui Orgon din spectacolul Tartuffe, Teatrul Metropolis București

Premiul pentru critică de teatru: Mircea Morariu

Premiul pentru teatru TV: Hedda Gabler, regia artistică Dominic Dembinski, producție a Societății Române de Televiziune

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Cornel Răileanu pentru rolul Personajul din spectacolul Ce nemaipomenită aiureală, Teatrul Național Cluj

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal: Alexandra Fasolă pentru rolul titular din spectacolul Yentl,Teatrul Evreiesc de Stat București

Premiul pentru cel mai bun regizor: László Bocsárdi pentru spectacolul Hamlet,  Teatrul „Tamási Áron” Sfântu-Gheorghe

Premiul pentru cel mai bun spectacol: Victor sau copiii la putere de Roger Vitrac, regia Silviu Purcărete, Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Nominalizările au fost făcute de un juriu de selecție alcătuit din criticii de teatru Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa și Ionuț Sociu, iar juriul final, care a decis câștigătorii dintre cei trei nominalizați pentru fiecare categorie, a fost alcătuit din: Puiu Antemir – scenograf, Alice Georgescu – critic de teatru, Sanda Manu – regizor,Virginia Mirea – actriță, Ion Parhon - critic de teatru.

În cadrul Galei au mai fost acordate Premiile Senatului UNITER, Premiul oferit de către Președintele UNITER, Premiul Mecena, Premiul British Council (premiu găzduit) și Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2013.

PREMIILE SENATULUI UNITER

Premiul de excelență: VICTOR REBENGIUC

Premiul pentru întreaga activitate: Actor: PETRU CIUBOTARU; Actriță: VIRGINIA ITTA MARCU

Regizor: MIHAI MĂNIUȚIU

Scenografie: ANCA PÂSLARU

Critică și istorie teatrală: ZENO FODOR

PREMII SPECIALE

Premiul special jurnalistei și traducătoarei Raluca Rădulescu, pentru contribuția la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărți fundamentale pentru practica și teoria teatrală: K S Stanislavski – Munca actorului cu sine însuși.

Premiul special pentru teatru-dans: Andreei Gavriliu și lui Ștefan Lupu pentru Zic-Zac, spectacol de teatru-dans de Andreea Gavriliu rezemată de Ștefan Lupu.

Premiul special pentru teatru-document: Gianinei Cărbunariu, pentru spectacolul-studiu Tipografic majuscul, coproducție dramAcum și Festivalul Internațional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon.

Premiul Președintelui: acordat domnului Eusebiu Ștefănescu pentru contribuția sa la frumoasa rostire a poeziei.

Premiul Mecena: acordat doamnei CARMEN PALADE ADAMESCU, Președinte, Unirea Shopping Center

Premiul British Council (premiu găzduit): acordat doamnei Mihaela Păun, director al Centrului Cultural al Municipiului Bucuresti – ARCUB, pentru management cultural.

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2013, concurs organizat de UNITER sub egida Casei Regale a României: În trafic, de Alina Nelega

Juriul Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2013” a fost compus din criticii de teatru Marina Constantinescu,  Adriana Popescu, Marian Popescu.

Comentarii cititori
sus

 

Mircea Cornișteanu la 70 de ani

 

Regizorul și directorul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, Mircea Cornișteanu, a împlinit pe13 aprilie, 70 de ani de viață și 41 de carieră artistică. Unul dintre cei mai apreciați regizori români, Cornișteanu este autorul primei Integrale Caragiale în lumea teatrului românesc, realizată la Naționalul craiovean. Primul său spectacol după o piesă de I.L Caragiale, O scrisoare pierdută, a fost pus în scenă pe 19 aprilie 1974 la Craiova, în timpul directoratului lui Amza Pellea.

Născut la 13 aprilie 1944, în București, Mircea Cornișteanu a absolvit Facultatea de Limba și Literatura română a Universității București, promoția 1967, precum și Facultatea de Regie-Teatru a I.A.T.C., promoția 1973, clasa Radu Penciulescu. Din 1973 până în 1990 a fost regizor la Craiova, apoi, timp de nouă ani a fost regizor la Teatrul Nottara. Între 1997-2000 a fost director al Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov. Din anul 2000 a devenit directorul general al T.N.C., fiind la ora actuală unul dintre cei mai longevivi directori din istoria teatrului craiovean.

În 40 de ani de carieră a realizat peste 150 de spectacole pe scenele a mai mult de 25 de teatre profesioniste din țară și străinătate (Polonia, fosta U.R.S.S., Cipru), spectacole de teatru, teatru de păpuși, musical-uri, operetă și teatru de televiziune.

Pentru unele dintre spectacolele realizate a obținut premii, în total peste 20, pentru regie sau cel mai bun spectacol la diferite competiții și festivaluri. A fost distins cu Premiul UNITER (2010) pentru întreaga activitate și cu Premiul UNITER (2011) pentru cel mai bun spectacol TV pentru Unde-i revolverul? de Görgey Gabor.

A montat până în prezent 25 de spectacole după opera lui Caragiale, dintre care 5 spectacole cu piesa O scrisoare pierdută. Mircea Cornișteanu a realizat atât Integrala comediilor lui Caragiale, cât și alte spectacole bazate pe proza și corespondența acestuia, dar și spectacole din dramaturgia românească și internațională, după scrierile dramatice ale unor autori prestigioși, de la Cehov (un Unchiul Vanea de neuitat) până la Neil LaBute. A inițiat proiecte importante ale T.N.C Marin Sorescu, între care Întâlnirile SpectActor și concursul pentru regizori și dramaturgi tineri români sunt de notorietate națională.

Este laureat în 1993 și 1996 cu Premiul național de umor pentru spectacole de teatru și Cavaler al Ordinului Național „Serviciul Credincios”. A fost secretar general al Convenției Teatrale Europene ales la Adunarea Generală de la Nisa - 2005 și reales la Adunarea Generală de la Craiova - 2007. Societar de onoare al Teatrului Național Craiova.

Își dorește să-și încheie directoratul cu cel mai important proiect care s-a făcut în teatrul românesc de la Trilogia antică a lui Andrei Șerban: Rinocerii, de Ionesco, în regia lui Robert Wilson.”

„Filozofia” sa de viață este simplă, în cheie stoică: „Am avut noroc să cunosc artiști, nu știu câți au avut acest noroc; am avut noroc că nu m-am săturat, că nu m-am lăsat răpus de rutină. Îmi place să merg la teatru, îmi place să lucrez cu tinerii, să ies dimineața în grădină și să intru în casă seara târziu. Îmi place să conduc mașina repede. Sunt un norocos.”

Comentarii cititori
sus

 

Începe Festivalul Filmului European

 

Festivalul Filmului European are loc anul acesta în perioada 9-15 mai la București și 16-18 mai la Tîrgu Mureș. Organizată de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene, ediția 2014 le oferă cinefililor 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animație, de lungmetraj și scurtmetraj) din 25 de țări.

„Dorim să aducem un suflu proaspăt Festivalului Filmului European care, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, își serbează majoratul. Selecția excelentă de filme europene este completată de evenimente conexe care ne dorim să atragă și public nou. Festivalul începe de Ziua Europei. Împărtășim  valorile europene și participăm la dialogul intercultural european. Cinematografia română este perfect conectată la fenomenul european, iar cineaștii noștri sunt adevărați campioni. Este datoria noastră să acordăm sprijinul și atenția necesară regizorilor, actorilor, cineaștilor români în general, în acord cu performanțele lor“, a declarat Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român.

Proiecțiile din București vor avea loc la cinematografele Studio și Elvire Popesco, iar cele din Tîrgu Mureș la cinematograful Arta.

„Ne face o deosebită plăcere să putem relua tradiția edițiilor locale prin includerea orașului Tîrgu Mureș pe harta Festivalului. Astfel, cinefilii din Transilvania se vor bucura împreună cu noi de selecția de filme a acestei ediții. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea partenerilor noștri locali“, a adăugat vicepreședintele ICR.

Este deja o tradiție ca Festivalul Filmului European să aibă în fiecare an un ambasador onorific, invitat să regizeze clipul de promovare a festivalului, oferind astfel o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european și asupra rolului pe care acesta îl are în cinematografia mondială. Ambasadorul ediției de anul acesta este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producții cinematografice, printre care scurtmetrajul Colivia și lungmetrajele Pescuit sportiv și Din dragoste cu cele mai bune intenții.

Deschiderea festivalului este precedată de concertul muzicianului grec Yorgos Nousis, ale cărui compoziții combină elemente clasice și de jazz cu teme și sound-uri populare balcanice. Concertul marcehază președinția elenă a Uniunii Europene din primul semestru al anului 2014, este organizat împreună cu Fundația Culturală Greacă și va avea loc în seara zilei de 8 mai în grădina Institutului Cultural Român. Accesul publicului este liber.
Mai multe detalii: www.yorgosnousis.com

La Seara de gală a Festivalului, care va avea loc vineri, 9 mai, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul Miss Violența (Grecia, 2013) în prezența regizorului Alexandros Avranas și a actriței Eleni Roussinou. Filmul – povestea unei duble prăbușiri – a fost selectat în numeroase festivaluri și recompensat cu premii la Veneția (Leul de Argint, Coppa Volpi, Fedeora), Reykjavik, Stockholm și Montreal.

În programul ediției din acest an se regăsesc numeroase producții care au ținut capul de afiș la festivaluri de prestigiu precum Cannes, Veneția, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary.

Selecția festivalului cuprinde, de asemenea, două documentare românești: București, unde ești?, regia Vlad Petri (inclus în competiția Festivalului de Film de la Rotterdam și de la TIFF), respectiv Cântece pentru un muzeu, regia Eliza Zdru (Astra, Visions du Réel DOCM – Nyon, Krakow Film Festival Market, Hot Docs Doc Shop), coproducția La limita de jos  a cerului (România – Moldova), regia Igor Cobileanski, o selecție cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, precum și o secțiune de filme scurte realizate de studenții de la U.N.A.T.C..
Mai multe informații despre programul FFE se găsesc pe www.ffe.ro și pewww.facebook.com/ffeRomania.

În cadrul festivalului, la Institutul Cultural Român va avea loc un workshop de animație 2D Flash pentru copiii cu vârste între 8 și 13 ani. Workshopul va fi susținut de Vasi Alboiu, cunoscut celor mici de la ultimele ediții ale Festivalului Anim'est.
Atelierul pentru copii este programat duminică, 11 mai 2014, de la 13.00 la 16.00, la sediul ICR din Aleea Alexandru nr. 38.
Pentru înscrieri, trimiteți un e-mail la adresa or.tsenetse@mlif

Comentarii cititori
sus

***

 

Workshop despre trafic de persone

 

În data de 30 mai 2014 va avea loc la Facultatea de Filosofie de la Universitatea București o dezbatere despre traficul de persoane. Manifestarea este organizată de Dr. Adriana Mihaela Macsut și Drd. Ștefan Grosu (Universitatea București). 

Stafful manifestării este format din:

• consultanți antropologici, Yolanda Angulo (Docente en Facultad de Filosofía y Letras, UNAM and Directora del Centro de Estudios Genealógicos, para la investigación de la cultura en México y América Latina, A. C) și Carlos Eduardo Montano (Universidad Autónoma de Ciudad RE Juárez, membru, Centro de Estudios Genealógicos, para la investigación de la cultura en México  América Latina, A. C..);

• consultant sociologic, Prof. Univ. Dr. Diab Al Badayneh (Qatar University);

• consultanți etici, Prof. Univ. Dr. Sorin Tudor Maxim și Lector. Dr. Marius Cucu (Universitatea Ștefan Cel Mare, Suceava); Lector Univ. Dr. Dana Stănciulescu (Universitatea Spiru Haret, filiala Craiova);

•  consultanți  filosofici Prof. Univ. Dr. Viorel Guliciuc (Universitatea Ștefan cel MareSuceava, Romania și Societatea Română de Filosofie, Inginerie și Tehnoetică) și Lect. Dr.  Claudiu Mesaroș, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării,  Universitatea de Vest Timișoara, Centrul de Cercetare în Istoriografie Filosofică și Filosofia  Imaginarului);
 • consultant religios, Prof. Univ. Dr. Kuruvilla Pandikattu Joseph (Pontifical Institute for  Philosophy and Religion, Pune, India);

 • consultant Mass-media Drd. Ana-Maria Gajdo (Dipartimento di Scienze Politiche, Corso Storia  dell’Europa,   Sapienza Universita di Roma);

• consultant despre viață, Claudia Togănel (asistent medical și psiholog, Târgu Mureș);

• fotograf și asistent virtual media,  Alexandru Olah;

• partener mass-media Prăvălia Culturală.

Manifestarea se află sub sub patronajul unor centre de cercetare naționale și internaționale:

Group of Reading Limits of Knowledge, Bucharest – Romania;

Group of Reading Human Paradigms, Suceava; Romania;

IBN Khaldun Center For Research & Studies, Amman- Jordan;

Romanian Society for Philosophy Engineering & Technoethics,Suceava – Romania;

Centre for Research in Philosophical Historiography and Philosophy of Imaginary, West University of Timisoara – Romania.

Rezumatele și cuvintele cheie în limba engleză sunt așteptate până pe data de 20 mai 2014 pe adresa limitele.cunoasterii@yahoo.ro. Se poate participa live sau via skype.

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĂątre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey