Concurs de debut - Adenium Start
Strategia culturală și creativă a Bucureștiului 2015-2025
Simfonia lalelor 2015

 
sus

 

ADENIUM START – Concurs de Debut, ediția a III-a, 2015

Trimite manuscrisul până pe 15 mai și debutează la Adenium

http://start.adenium.ro/

 

 

adenium startAdenium a lansat, la începutul anului 2015, cea de-a III-a ediție a Concursului de Debut „Adenium Start”, pentru următoarele genuri literare: poezie, proză, literatură pentru copii.

Sloganul concursului, „Rupeți rândurile!”, îi provoacă pe autori să-și afirme originalitatea. Concurenții sunt invitați să expedieze manuscrisele până pe 15 mai 2015 (data poștei), pe adresa Editurii Adenium: Aleea Copou nr. 3, Iași, 700460. Câștigătorii vor fi anunțați la începutul lunii august.

Scopul Concursului de Debut „Adenium Start” este să descopere și să promoveze autori valoroși, care încă nu au publicat în volum, oferindu-le posibilitatea să debuteze și sprijinul integral în procesul de promovare: publicitate, serviciu de presă, lansări publice. Volumele premiate vor fi lansate la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, care se va desfășura în toamnă, la București, iar autorii câștigători vor primi câte 50 de exemplare din cărțile lor pentru propria activitate de promovare.

 

Regulamentul Concursului de Debut, ediția a III-a

 

Concursul este deschis tuturor autorilor de limbă română, cu domiciliul în țară sau străinătate, care nu au publicat nici o carte până acum, în nici un domeniu.

Coletul de înscriere în concurs va include două plicuri. Primul plic va conține manuscrisul în format print și electronic (CD, stick etc.). Manuscrisele vor fi „semnate” cu un motto care va fi menționat obligatoriu și pe al doilea plic, ce va conține datele de identificare ale concurentului (nume, prenume, adresă, număr de telefon, adresa de e-mail).

Editura va selecta cele mai bune zece manuscrise pentru fiecare secțiune din concurs. Ulterior, manuscrisele pentru genurile poezie și proză vor fi supuse atenției unui juriu alcătuit din scriitori și critici literari. Din juriu fac parte: Daniel Șandru (director editorial ADENIUM, președinte), Bogdan Crețu (critic literar), Randu Vancu (poet), Emil Brumaru (poet) și Daniel Cristea-Enache (critic literar). Pentru fiecare gen din concurs, vor fi declarate câștigătoare volumele care vor obține cea mai mare medie a notelor acordate de membrii juriilor, iar editarea lor va începe imediat după anunțarea învingătorilor.

Site-ul dedicat Concursului de Debut „Adenium Start” poate fi accesat la adresa http://start.adenium.ro/ și conține regulamentul concursului și alte informații relevante. 

Comentarii cititori
sus

 

 

Consultare publică:
Strategia culturală și creativă a Bucureștiului 2015-2025

 

ARCUB lansează spre consultare publică „Strategia culturală și creativă a Bucureștiului 2015-2025”, primul document strategic dedicat sectorului cultural, dinamicii creative și participării culturale la nivelul municipiului București. Operatorii culturali, societatea civilă și cetățenii capitalei sunt invitați să parcurgă documentul și să transmită observații și sugestii asupra studiului, precum și recomandări de continuare a demersului până pe data de 1 iunie 2015, pe adresa de e-mail strategie@arcub.ro.

„Strategia culturală și creativă a Bucureștiului 2015-2025” a fost lansată ca proiect în vara anului 2014 de către ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului București și a fost elaborată în forma supusă consultării de către o echipă de consultanți independenți coordonată de Asociația PostModernism Museum: Modernism.ro, Formare Culturală, Asociația Oricum, Asociația Operatorilor Culturali din România. Alături de aceștia, au lucrat echipe de sociologi și experți consultanți în domenii culturale și creative din București.

În forma supusă consultării publice, strategia presupune o analiză a vieții culturale locale, a culturii și creativității ca stil de viață (Diagnoză) și o propunere de direcții de acțiune pentru următorii 10 ani (Viziune și Plan de acțiune). Elaborarea strategiei a implicat cercetarea calitativă și cantitativă a diverselor segmente culturale și creative ale Bucureștiului, cu scopul de a afla starea actuală a fiecărui domeniu identificat, respectiv potențialul său de schimbare și oportunitățile de dezvoltare în următorii 10 ani. Documentul propune în final o viziune și un plan de acțiune în domeniile culturale și creative. Planul de Acțiune este construit pe o structură de tip Efect Domino la trei niveluri: Axe transversale, Obiective și Acțiuni care, prin aplicarea lor, duc la o dezvoltare sustenabilă a orașului și la tipuri de rezolvări de probleme „în cascadă”.

„Strategia culturală și creativă a Bucureștiului 2015-2025” propune 11 domenii culturale și creative la nivelul capitalei. Sectoarele culturale și creative au fost structurate pe 7 domenii, pornind de la premisa frecvenței numărului de acțiuni culturale specifice fiecărui segment, de la impactul lor asupra publicurilor dar și de la potențialul de dezvoltare pe care acestea îl dețin: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, arhitectură/ urbanism/ design/ fashion/ hand-made, film, publishing, patrimoniu. Acestora le-au fost adaugate alte 4 domenii intersectoriale sub titulaturile de: media & interactive media, business of communication, arta comunitară și educație.

Misiunea „Strategiei culturale și creative a Bucureștiului 2015-2025” este aceea de a promova cultura ca generatoare a dezvoltării economice durabile și a coeziunii sociale, răspunzând cadrului și premiselor candidaturii Bucureștiului pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”.

Documentul supus consultării publice poate fi descărcat de aici: „Strategia culturală și creativă a Bucureștiului 2015-2025”. 

 

Comentarii cititori
sus

Ștefan Grosu

 

Armonie și culoare la Simfonia lalelelor 2015

 

laleleMunicipiul Pitești a fost atestat documentar acum 626 de ani. Prima ediție a Simfoniei Lalelelor a avut loc aici pe 6-9 mai 1978, iar de atunci în fiecare an, în lunile aprilie sau mai, municipiul Pitești găzduiește un festival dedicat lalelor. De precizat că doar cinci ediții au avut loc în luna mai, iar cea din 1992 a avut loc în lunile aprilie și mai. Manifestarea simbol a municipiului Pitești a ajuns  așadar în anul 2015 la ediția cu numărul 38 și a avut loc în perioada 24-26 aprilie.

Manifestarea s-a deschis pe 24 aprilie 2015, la ora 10.30, cu deja vestita Paradă a florilor, care s-a desfășurat pe un traseu aflat între Primărie și Casa Cărții. În cele trei zile de festival piteștenii și oaspeții din alte zone au avut parte de expoziții florale, dar și de spectacole muzică ușoară și folclorică.

În prima zi a festivalului, vineri 24 aprilie 2015, programul a cuprins:

ora 10 – primirea invitaților la Primărie;
• ora 10:30 – Parada Florilor pe traseul Primărie – Casa Cărții;
• ora 12 – deschiderea oficială a Simfoniei Lalelelor la Casa Cărții;
• ora 14 – spectacol de folclor în Piața Vasile Milea;
• ora 21 – spectacol de sunet și lumini al fântânii muzicale în Piața Primăriei;
• ora 23
– n
opțile albe ale Simfoniei Lalelelor la Planetariu.

De menționat că la ora 10 la Primărie au fost prezenți la deschidere numeroși delegați din străinătate:

• Keiji Yamamoto, ambasadorul Japoniei în România;
• Hamid Moayyer, ambasadorul Republicii Islamice Iran;
• Jose Soares Juniro, consilier al Ambasadei Republicii Federative a Braziliei;
• Uwe Koch, atașatul cultural al Ambasadei Republicii Federale Germania;
• Ioannis Markov, atașatul Ambasadei Greciei;
• delegații oficiale din orașele Kragujevac (Serbia), Chișinău (Republica Moldova), Tynaarlo (Olanda), Pireu (Grecia) și Afyon (Turcia).

Ar mai fi de spus și că la Parada Florilor au participat 60 de unități de învățământ (preșcolar, gimnazial, liceal și universirar). De asemenea la Parada Florilor au fost prezente două care alegorice din Olanda.

A doua zi a festivalului, sâmbătă 25 aprilie 2015, a avut în program competiții sportive și muzicale:

ora 13 – spectacol de muzică modernă în Piața Vasile Milea;
ora 19 – spectacol de muzică ușoară cu Voltaj Deep Central și Voltaj în Piața Primăriei;
ora 23 – spectacol de sunet și lumini al fântânii muzicale în Piața Primăriei.

Trupa Voltaj, care va intra în competiția de la Eurovision, a electrizat spectatorii. Cel mai solicitat cântec a fost Ca la 20 de ani(Tânăr vreau mereu să fiu,/ să trăiesc așa cum știu,/ ca la 20 de ani, fără griji și fără bani”). Ziua s-a încheiat cu un magnific foc de artificii în Piața Primăriei

A treia și ultima zi a festivalului, duminică 26 aprile 2015, a marcat o agendă dedicată sportului și folclorului:

ora 10 – Crosul Lalelelor pe traseul din parcul Trivale-Piața Primăriei;
 ora 10 – întreceri sportive și meciuri demonstrative în Piața Primăriei și la  bazele sportive din Pitești)
  ora 14 – spectacol de folclor în Piața Vasile Milea.

De precizat că la Crosul Lalelelor au fost 400de participanți.

Cele trei zile ale festivalului au fost veritabile zile de vară cu temperaturi de peste 25 grade celsius și mii de oameni au luat cu asalt zona centrală. Organizatorii au precizat că au fost înregistrați 90.000 de vizitatori și că numărul comercianților înregistrați a a fost 184. Numeroase au fost standurile unde se vindeau flori. Nu au lipsit chioșcurile nici cu mici și bere. Au existat de asemenea standuri cu artizanat din zona argeșeană. Oamenii prezenți la manifestare au fost fascinați de frumuseațea florilor și au plecat acasă cu brațele încarcate de ghivece și semințe de flori. Totuși anul acesta nu prea s-au văzut lalelele... la Simfonia Lalelor deși organizatorii au precizat că s-au plantat 150.000 de bulbi de lalele.   

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĂątre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey