Laurențiu Dimoiu - Sculptură
Alexandru Șipa - To(l)ba de jazz

 
sus

Laurențiu Dimoiu

 

 

Vreau să continui să dau viață pietrelor

 

laurentiu dimoiuCând ai început să sculptezi? Cum ai ajuns pe acest drum?

Sculptura am tratat-o mai serios din perioada liceului, până atunci am studiat desenul și pictura. Sunt legat de artele plastice de foarte devreme, îmi plăcea să desenez de mic și când un artist consacrat mi-a văzut desenele, m-a îndrumat să merg pe calea asta, să urmez o școală de specialitate.

Ce înseamnă sculptura pentru tine?

Cel mai bun lucru este să faci ceea ce îți place, iar eu, prin sculptură, încerc să îmi creez propria lume. Este universul meu. Un limbaj al formelor de exprimare liberă, o căutare și o descoperire continuă, toate având ca rol să stârnească emoția privitorului.

Ăsta ar fi efectul scontat? Emoția?

Arta este emoție. Sunt sigur că orice artist își dorește ca opera lui să emoționeze, să creeze o stare de bine prin încărcătura afectivă pe care o transmite. Asta nu presupune neapărat înțelegerea ei de către cel care o privește; dimpotrivă, păstrarea misterului este capitală.

Cine ai vrea să fii?

Eu însumi.  Vreau să continui să dau viață pietrelor.

Ce ai vrea să sculptezi?

Sunt teme care mă preocupă. Piatra nu e lipsită de viață, are personalitatea ei.

Există întotdeauna o idee de pornire? (ca să zic așa, deși, într-un fel, vorbim despre o idee de finish: „acolo vreau să ajung?)

Categoric există! Ideile se succed în spațiul de creație, ca artist trebuie să știi să privești și să asculți. Atelierul este baza ideilor mele, acolo îmi creez „universul”, ambientul necesar, acolo apar ideile.

Se poate întâmpla să ajungi în altă parte?

Întotdeauna am încercat să-mi impun proiectul inițial, să-l duc până la capăt, dar sunt și cazuri când trebuie regândit, asta numai din cauza instabilității sau limitării pe care o dă materialul.

sculptura laurentiu dimoiuCum ți se pare tema simpozionului craiovean din acest an – „muzica lui Tudor Gheorghe”? Se poate sculpta „muzica”? Se poate sculpta „orice”?

E o idee foarte bună. În realizarea unei sculpturi ai nevoie și de poezie, și de muzică…

Inspirația vine când vrea ea sau când vrei tu?

Nu cred că poate vreun artist să aibă program strict, important este să te pui în starea de a crea. Inspirația o caut în atelier - ascult muzică, văd un film, îmi privesc vechile lucrări… și, de undeva, apare.

Artistul însigurat („Trebuie să fii asocial pentru a realiza posibilul tău și într-o zi vei descoperi că socialul de care te-ai îndepărtat se interesează de tine, descoperă în tine o imagine diferită a vieții”. Eugenio Barba)? Sau cel sociabil, „conectat”?

Însingurat sunt numai în timpul lucrului. Cred că trebuie păstrată o relație și cu lumea artistică, sculptura se bazează și pe cunoaștere, pe schimb de experiență…

Crezi în șansă? Dar în marketing?

Cred în șansa de a deveni cunoscut. Talentul îl ai sau nu, însă pentru a deveni celebru trebuie să muncești zi de zi.

Contează și cantitatea? Numărul de lucrări finalizate?

Da, dar mai mult contează calitatea, și revin la inspirație și idei. În artă tot timpul sunt mai multe soluții.

Ce artiști îți plac? (arte vizuale sau oricare altele)

Urmăresc operele marilor artiști, îmi plac oamenii de la care am ce învăța, oamenii deschiși. Făcând un periplu prin istoria artelor plastice, de la toți poți învăța ceva.

Sunt influențe pe care ți le asumi?

Categoric! Școala, profesorii pe care i-am avut, oamenii frumoși pe care i-am întâlnit… Dar am luat doar ce am simțit că mă poate ajuta în dezvoltarea mea și a propriului stil. Sculptura românească este influențată de spiritul brâncușian, moștenirea lui este importantă și arată cum se poate ajunge la o rostire românească a artei.

Există pietre (materiale) „prietene” și altele „ostile”?

Există pietre dure și altele mai puțin dure. Nu am preferințe. În timpul facultății am lucrat și în lemn, în metal… Acum, lucrez mai mult în piatră. Simt că are o puritate și este și singurul material care câștigă lupta cu timpul. Nu există material ostil în sculptură, poate doar pentru cei care nu stăpânesc tehnicile de lucru.

Cum arată o zi obișnuită din viața ta? Dar una neobișnuită?

În cea mai mare parte a timpului am un program lipsit de stres, dar se întâmplă să apară și situații imprevizibile.

Care sunt părțile bune ale vieții de artist? Dar cele rele?

Arta e o lume fără reguli prestabilite, totul e într-o permanentă schimbare, iar artistul se află într-o continuă călătorie, creând pentru cei din jur, pentru cunoscători, pentru oameni cu bun gust. Asta ar fi partea bună. Cealaltă, mai puțin plăcută, e constituită din criticile neavizaților, a celor care se dau avizați, dar nu sunt. Consider că orice critică trebuie făcută cu acoperire. Pe de altă parte, viața artiștilor la noi în țară nu e ușoară, cei mai mulți dintre ei trebuie să facă și altceva, pentru a supraviețui. Cei care ajung să fie cunoscuți în străinătate sunt cei care reușesc în adevăratul sens al cuvântului. De aceea un artist trebuie să fie înarmat cu foarte multă perseverență.

O îndrăzneală de care îți amintești cu plăcere?

Sunt mai multe. O caracteristică a mea este incapacitatea de a reacționa la provocările obișnuite ale realității. Sunt un timid care sare într-un curaj agresiv.

O mare frică, depășită sau nu?

Frica e ca o boală, ți se strecoară în suflet și-ți alungă pacea. Am fost crescut să nu trăiesc cu frică și sunt convins că, prin muncă, voință și determinare nu am cum să nu-mi ating idealul.

Și un vis pe care l-ai vrea împlinit?

Visul meu? O cetate a artelor, un nucleu de ateliere cu artiști model – pentru că spațiul de creație reprezintă sămânța artei - de la care cei tineri să aibă ce învăța.

 

Interviu de Cornel Mihai Ungureanu

  

Comentarii cititori
sus

Alexandru Șipa

 

                           

To(l)ba de jazz
 XXVII

 

*În perioada 22-24 septembrie a avut loc la Budapesta, în organizarea ICR, 'Zilele jazzului românesc'. Din România au cîntat Sorin Zlat Trio (cu Răzvan Cojanu - gbas și Claudiu Purcărin - dr.) și Mircea Tiberian - pian în duo cu Ana Cristina Leonte - voce. 

*Vineri 25 septembrie ora 19.00 a avut loc la ICR București concertul ENDURANCE FORCE/REZISTENȚA FACE DIFERENȚA susținut de Sorin Zlat Trio (cu Răzvan Cojanu - gbas și Sabin Tarabega - dr, invitat Sorin Zlat sr. - saxofon). Concertul a fost prilejuit de lansarea CD-ului ENDURANCE realizat de Casa A&A Records în colaborare cu Fundația Muzza, a cărții JAZZ COCKTAIL (Editura Tracus Arte) și a culegerii TEME DE JAZZ-COMPOZITORI ROMÂNI (Editura Grafoart) - autor Alexandru Șipa 

*Duminică 27 septembrie, Marius Mihalache Band (cu Lorin Mihalache - baterie, Arabela Nicolau - voce, Costinel Mirea - vioară, Nicolae Băran - gbas și Gabriel Brutaru - chitară) a cîntat pe scena Palatului Artelor Frumoase din Bruxelles. Concertul a fost organizat de ICR Bruxelles. 

*Luni 28 septembrie, apreciatul pianist și compozitor Marius Popp a fost sărbătorit la cei 80 de ani ai săi printr-un concert în Aula Palatului Cantacuzino - sediul UCMR. Printre invitații de pe scenă s-au numărat și foștii elevi ai Maestrului, respectiv Daniela Nicolae și Petrică Andrei. 

*Avem vești noi și de la cunoscutul nostru basist Decebal Bădilă stabilit de mai mulți ani înGermania. Mai concret, Decebal Bădilă, alături de SWR Big Band, dar și de Pat Metheny, Gary Burton, Jan Garbarek, a participat la realizarea CD-ului TRIBUTE TO EBERHARD WEBER, care tocmai a fost lansat pe piața occidentală.

În plan personal, Decebal Bădilă lucrează la un proiect cu muzică braziliană, care urmează să fie concretizat atît într-un CD cît și într-un turneu de promovare a acestui album. Îl așteptăm și în România. 

korossy*Sîmbătă 10 octombrie, ora 19.00, la Ateneul Român are loc o SEARĂ DE JAZZ cu RAMONA HORVATH TRIO sub genericul 'Tribute to Jancy Korossy'. Din acest trio fac parte Ramona Horvath - pian, Nicolas Regeau - contrabas și Frederic Sicart - baterie. Concertul e și un bun prilej de promovarea a CD-ului intitulat XS Bird realizat în Franța de acest trio și care va fi lansat în noiembrie la Paris.

*În perioada 11-25 octombrie, am onoarea și plăcerea să fiu invitat să reprezint România în cadrul programului DIRECTOR’S JAZZ TOUR, la marile festivaluri de jazz din China: Beijing (11-15 octombrie), Shanghai (16-20 octombrie) și Guangzhou (21-25 octombrie). Programul este organizat de Ministerul Culturii din China în colaborare cu Asociația muzicienilor de jazz din China. Marți 13 octombrie, ora 16.00, sînt invitat la ICR Beijing să susțin prelegerea cu tema 'Ce este specific jazz-ului românesc?' Prelegerea va fi însoțită de exemplificări audio și video.

*Reamintesc, în perioada 16-18 octombrie Festivalul-concurs Internațional 'Johnny Răducanu' de la Brăila. 

*Mozaic Jazz Festival ediția a II-a, va avea loc în perioada 13-15 noiembrie la Casa Sindicatelor dinSibiu. 

*Exact în aceași perioadă va avea loc și Festivalul de jazz de la Galați.

 

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĂątre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey