Premieră: Iluzii, de Ivan Vîrîpaev, la Teatrul National Craiova
To(l)ba de jazz - XII -

 
sus

 

 Premieră:

Iluzii, de Ivan Vîrîpaev, la Teatrul National Craiova

 

După premiera spectacolului pentru copii, Isteața, care va avea loc pe 19 mai, Naționalul craiovean propune o a doua premieră în această lună, de data aceasta cu o piesă a unui autor rus contemporan aclamat și recunoscut în Europa.

Iluzii, de Ivan Vîrîrpaev, este piesa pusă în scenă de regizorul Bobi Pricop, unul dintre cei mai talentați regizori ai noii generații, și va fi prezentată publicului craiovean pe 29 mai.

Bobi Pricop, al cărui spectacol Profu’ de religie a fost premiat în 2014 la Bienala de teatru de la Wiesbaden și va participa în curând (10 mai) la Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad, a ales o distribuție din care fac parte Romanița Ionescu, Cătălin Băicuș, Ioana Manciu și Vlad Udrescu, ultimii doi actori fiind achiziții recente ale Teatrului Național Craiova.

Spectacolul se află în repetiții la Sala Atelier a TNC. Scenografia, Andreea Negrilă.

*

ivan viripaevAutor, actor și regizor, Ivan Vîrîpaev s-a născut la Irkutsk (Siberia), în 1974.
În 1995 a absolvit Facultatea de Teatru din Irkutsk. Până în 1998, a fost actor la Teatrul Dramatic Magadan (Siberia) și la Teatrul de Dramă și Comedie din Petropavlovsk din Kamchatka (Orientul Îndepărtat rus). Înapoiat la Irkutsk, el a fondat compania independentă „Spațiul de joc” și a urmat cursuri prin corespondență la Facultatea de regie a Școlii de Teatru Shchukin, Moscova. Din 1999 până în 2001, a predat actoria la Școala de Teatru din Irkutsk. Spectacolul lui, SNY (Vise), creat la Irkutsk, a fost prezentat la primul Festival de teatru documentar, Moscova, 2001. Acest spectacol a reprezentat Siberia în 2001 la Festivalul Est-Vest din Die, Franța. A fost prezent cu Vise la Théâtre de la Cité Internationale în 2002, la evenimentul „Moscova pe scenă. Luna teatrului contemporan rus la Paris”, cât și la Festivalul de la Viena (Austria), în mai 2002. În același timp, o versiune în limba engleză a fost pusă în scenă de Declan Donellan la Royal Court, Londra.

În octombrie 2003, a participat ca actor la punerea în scenă a textului său Kislorod (Oxigen), în regia lui Viktor Ryjakov la Teatr.doc. Versiunea în limba franceză a acestei piese, pusă în scenă de regizorul bulgar Galin Stoev, a fost creată la Bruxelles în septembrie 2004 și prezentată la Festivalul Passages, din Nancy (2005), apoi în cadrul La mousson d’été, 2005. A fost decorat cu Premiul Festivalului Émulation Liège (2005). În deschiderea unui important turneu în perioada 2006/2007, Oxigen a fost programat la Théâtre de la Cité Internationale de la Paris.
În decembrie 2004, piesa Geneza 2, scrisă după un „document” de Antonina Velikanova, a fost pusă în scenă la Moscova de către Viktor Ryjakov. Ivan Vîrîpaev a interpretat rolul profetului Ioan. Versiunea în limba franceză a acestei piese a fost creată la Liège, în octombrie 2006, de către Galin Stoev. Primele reprezentații în Franța cu acest spectacol au avut loc în cadrul cele de-a 61 ediții a Festivalulului de la Avignon. La începutul anului 2007 a pus bazele propriei structuri de producție, din dorința de a crea „proiecte inovatoare” în cadrul a ceea ce s-a numit „Mișcarea Oxygen”.
În noiembrie 2008, a montat la Școala de Teatru de piese contemporane, spectacolul Explicați, o adaptare după poemele poetului, filosofului și compozitorului kazah Abai Kunanbaev, creație în limba kazahă. În 2008, a regizat filmul Kislorod (Oxigen), prezentat în iunie 2009 la Festivalul Kinotavr, Soci, unde a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor, cea mai bună muzică de film și al breslei criticilor. În septembrie 2009, a pus în scenă la Teatr Na Woli Varșovia, versiunea poloneză a spectacolului Iulie. Versiunea în limba franceză a acestuia a fost creată la Trident Scène nationale din Cherbourg-Octeville, noiembrie 2009, de Lucia Berelowitsch. În martie 2010, a regizat Dance „Delhi”, în traducere poloneză la Teatrul National din Varșovia. Versiunea rusă a fost creată în septembrie 2010 la Teatrul Praktika Moscova, într-o montare de Ivan Vîrîpaev și Valery Karavaev. O lectură publică a traducerii franceze a Dance „Delhi” a fost prezentat în avanpremieră de Tania Moguilevskaia și Gilles Morel la Centrul National Dramatic din Valence, ianuarie 2010. În octombrie 2010, Ivan Vîrîpaev a pus în scenă la Teatrul Praktika din Moscova, Comedia, partea doua a unei a trilogii inaugurate cu piesa Iulie.

Bobi Pricop, regizor

bobi pricopNăscut la Piatra Neamț (1986).
Absolvent al Facultății de Teatru, Univer­sitatea „Spiru Haret“, secția actorie (2005-2008, clasa prof. Sanda Manu), și al UNATC, secția regie de teatru (2008-2011, clasa prof. Tudor Mărăscu), precum și al unui masterat în regie (2011-2013, UNATC, clasa prof. Alexandru Darie), Bobi Pricop a fost în 2013 câștigătorul concursului de proiecte pentru tineri regizori organizat de Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova.

A debutat în 2011 cu spectacolul Jocuri în curtea din spate de Edna Mayza, la Teatrul Act din București și a montat apoi Humpty Dumpty de Eric Bogosian, la Teatrul „Ioan Slavici“ din Arad. Spectacolul său, Jocuri în curtea din spate, a fost invitat la „Semaine des cultures étrangères“ la Paris, la Festivalul Demoludy Olsztyn din Polonia, la FNT București 2012. Au urmat Amalia respire profondément de Alina Nelega la Théâtre les Déchargeurs din Paris și Contra progresului de Esteve Soler la Teatrul Bu­landra, sala Laborator,Contra iubirii de Esteve Soler, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. A obținut pentru spectacolul său de debut Premiul pentru Cea mai bună regie la Gala Absolvenților UNATC 2011, Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Independent „Undercloud“ București 2012 și Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Scurt Oradea 2012. De asemenea, spectacolul său de la Teatrul Bu­landra a fost nominalizat în 2013 pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea. Spectacolul Profu’ de religie a fost distins în 2014 cu Premiul Publicului (locul al II-lea), la Festivalul de Teatru „New plays from Europe” de la Wiesbaden (Germania) În același an, regizorul a primit, pentru același spectacol, Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Scurt, Oradea, 2014.

În 2014 a lucrat ca asistent de regie cu Robert Wilson în echipa care a pus în scenă spectacolul Rinocerii, de E. Ionesco, la Teatrul Național Craiova. 

Comentarii cititori
sus

Alexandru Șipa

 

To(l)ba de jazz
XXII

 

*Despre Gala Premiilor de jazz - Premiile MUZZA (5 aprilie) puteți citi în 'Observator cultural' din 9 aprilie, atît în print cît și pe site, și în aceeași revistă, din 23 aprilie, doar pe site.

*Apreciații noștri muzicieni de jazz George Nistor -trompetă (stabilit în Suedia) și Peter Wertheimer -saxofon (stabilit în Israel), s-au reîntîlnit recent, după 40 de ani de cînd au colaborat în România, la Peter acasă, și au pus de un concert la Sablul Club din Tel Aviv, împreună cu muzicienii locali.

*În perioada 16-19 aprilie s-a desfășurat la București și Sf. Gheorghe (jud. Covasna) festivalul 'Jazz’n church'.

*Vineri 17 aprilie la Deane’s Pub din Brașov a demarat ciclul de concerte BRING BACK SWING. La acest prim concert de pop și jazz, Deane’s Big Band a avut două soliste: Ana  Draga și Camelia Petre. La următorul concert, cu același profil stilistic, cel din 24 aprilie, alături de Camelia Petre, cu două piese în DUO dar și cu două microrecitaluri, a fost invitat Alex G. (Alexandru Constantin) din București. Ambele concerte au fost foarte bine organizate, au avut un public numeros și extrem de avizat și de interactiv, sala plină.

*Sîmbătă 25 aprilie, la ARCUB, în ciclul de concerte JAZZAJ, a cîntat Elena Mîndru cu al său Quartet din Finlanda, așa cum apare și pe CD-ul EVENING IN ROMANIA, desemnat la Gala de jazz 'CD-ul anului 2014'. Din păcate, recitalul mi s-a părut mai scurt și mai modest decît cel susținut în decembrie anul trecut în cadrul Festivalului Jazz & Blues de la Brașov. S-o fi înfluențat și pe ea și pe colegii ei de trupă numărul redus de spectatori, mai puțin de jumătate din sală... cu toate că la organizare, în mod excepțional, a participat și Voicu Rădescu...

Apropo de acesta din urmă, l-am întrebat, înainte de concert dacă ar fi posibil ca eu sau altcineva să profităm de ocazie și să-i înmînăm Elenei, pe scenă, deci în public, Diploma și Premiul de la Gala de jazz. (Elena n-a putut fi prezentă pe 5 aprilie la evenimenul nostru). Voicu Rădescu mi-a răspuns că... „formația nu dorește acest lucru” (Sic !). Credeți că l-am crezut ?

*Julie Mayaya, negresă din România, (mama româncă iar tatăl african), pe care am cunoscut-o și apreciat-o cu mai mulți ani în urmă la Iași, pe care apoi am ascultat-o în Art Jazz Club din București, înainte cu cîțiva ani de a debuta și cîștiga VOCEA ROMÂNIEI, și-a lansat recent videoclipul FACE 2 FACE. Aștept să revină și pe scene de jazz.

*În perioada 26-29 aprilie s-a desfășurat în București, Tg. Mureș, Sibiu și Cluj-Napoca JAZZ DAY TOUR cu o formație internațională europeană, solist Ola Onabule -englez de origine nigeriană.

*„Bucharest International Jazz Day to be celebrated for 3 days” scrie pe afișul evenimentului respectiv (29, 30 aprilie și 1 mai). Eu am participat la o interesantă conferință 'The Business of Jazz' susținută Mr. Jeff Levenson (SUA) și desfășurată în salonul 'George Enescu' de la Golden Tulip Victoria Hotel -joi 30 aprilie ora 15.30. În aceași seară, de la ora 20.00, am urmărit pe Mezzo TV Gala de jazz transmisă în direct de la Paris. Dacă n-ați văzut-o, regret. Sper că a fost înregistrată și va fi retransmisă cîndva... De urmărit programul Mezzo TV...

agw*A.G.Weinberger a fost invitat la International Guitar Day care se desfășoară anual, pe 1 mai, la Wroclaw, în Polonia. Printre invitați s-au numărat în acest an și basistul Kristof Sciaransky (cu care a cîntat la jam session și chitaristul nostru), dar și violonistul Nigel Kenedy și grupul Nazareth.
jimiGenericul sub care s-a desfășurat în acest an acest eveniment a fost „Thanks Jimi” (Hendrix). (Foto: AG Weinberger)
Apropo de A.G.W., acesta va concerta din nou în Polonia, pe 15 mai la Baccarat Club din Cracovia.

*În perioada 4-7 mai s-a desfășurat la Tg. Mureș Festivalul-concurs internațional de jazz studențesc ediția a VII-a. Au susținut recitaluri Sarosi Peter (România) (3 mai), Balogh Tamas Quartet (Ungaria) (4 mai) -cîștigătorii de anul trecut-, Laszlo Attila Quartet (Ungaria) (5 mai), Ripoft Raskolnikov & Band (Ungaria) (6 mai) și, în sfîrșit și un nume românesc ...că doar sîntem, totuși, în România...dacă nu mă înșeală aparențele..., Ana-Cristina Leonte Quintet (7 mai).
Rezultatele concursului pot fi cunoscute de pe site: www.studjazzfest.ro

Balogh Tamas Quartet au concertat și la București, pe 6 mai, la Centrul Cultural Maghiar - Institutul Balassi. A fost un concert foarte reușit. Păcat că au lipsit atît elevii de la Liceul de muzică 'George Enescu', cît și studenții de la UNMB - secțiile de jazz, dar și profesorii lor sau marii maeștri pianiști, trompetiști, gbas-iști și bateriști care ar fi avut ce învăța de la acești tineri muzicieni maghiari, încă studenți, dar profesioniști deja...

*Recent, la Zilele culturii românești de la Helsinki, printre artiștii invitați, s-a numărat și celebrul pianist Marian Petrescu, stabilit de mai mulți ani în Finlanda. Reamintesc că Marian Petrescu a participat, în cadrul formației Mircea Stan-Penti Lahti Quintet, la București Jazz Festival edițiile 1993 și 1994, iar cu propriul Trio, la Sibiu Jazz Festival 2007 după care, în aceeași formulă de trio, a susținut un concert și la Ploiești.

*În perioada 14-23 mai se va desfășura în diferite locații din București și Sibiu EUROPAfest (jazz, blues, pop, clasic) ediția cu numărul 22. Din multiplele evenimente înscrise în program, recomandăm BUCHAREST INTERNATIONAL JAZZ COMPETITION.

*Ca rezultat al succesului celor patru concerte din primul ciclu INSPAYER JAZZ & BLUES EVENTS (19 martie-16 aprilie), managerul de la InSpayer Bistro oferă încă două bonusuri-două concerte sub același generic.
Așadar, joi 14 mai ora 20.30 fanii de blues se vor putea bucura de TOMASELLI BLUES BAND, iar joi 21 mai la aceași oră, fanii de jazz o vor putea reîntîni pe IRINA POPA & THE SINNERS.

*Pianistul nostru Sorin Zlat, „Muzicianul anului” la recenta Gala a Premiilor de jazz-Premiile MUZZA, a fost selectat din nou ca finalist într-un prestigios Concurs Internațional de Jazz. De această dată în SUA, la Jacksonville-Florida (20-25 mai). De menționat faptul că dintre cei patru finaliști, trei sînt din SUA, iar Sorin Zlat este singurul dintr-o altă țară acceptat în finală, din zeci de pianiști care au trimis înregistrări demo...

*Apropo de Sorin Zlat, acesta are în pregătire un prim CD la Casa A&A Records (sperăm să fie lansat la finele lunii mai), pe 2 iunie va fi prezent într-un important festival de jazz în Polonia, iar la începutul lunii iulie va fi  din nou finalist (caz extrem de rar - doi ani consecutiv) în prestigiosul Festival-concurs de la Montreux.

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose theĂątre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey