•  Premierã: Iluzii, de Ivan Vîrîpaev, la Teatrul National Craiova
•  To(l)ba de jazz - XII -


sus

 

 Premierã:

Iluzii, de Ivan Vîrîpaev, la Teatrul National Craiova

 

Dupã premiera spectacolului pentru copii, Isteața, care va avea loc pe 19 mai, Naționalul craiovean propune o a doua premierã în aceastã lunã, de data aceasta cu o piesã a unui autor rus contemporan aclamat și recunoscut în Europa.

Iluzii, de Ivan Vîrîrpaev, este piesa pusã în scenã de regizorul Bobi Pricop, unul dintre cei mai talentați regizori ai noii generații, și va fi prezentatã publicului craiovean pe 29 mai.

Bobi Pricop, al cãrui spectacol Profu’ de religie a fost premiat în 2014 la Bienala de teatru de la Wiesbaden și va participa în curând (10 mai) la Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad, a ales o distribuție din care fac parte Romanița Ionescu, Cãtãlin Bãicuș, Ioana Manciu și Vlad Udrescu, ultimii doi actori fiind achiziții recente ale Teatrului Național Craiova.

Spectacolul se aflã în repetiții la Sala Atelier a TNC. Scenografia, Andreea Negrilã.

*

ivan viripaevAutor, actor și regizor, Ivan Vîrîpaev s-a nãscut la Irkutsk (Siberia), în 1974.
În 1995 a absolvit Facultatea de Teatru din Irkutsk. Pânã în 1998, a fost actor la Teatrul Dramatic Magadan (Siberia) și la Teatrul de Dramã și Comedie din Petropavlovsk din Kamchatka (Orientul Îndepãrtat rus). Înapoiat la Irkutsk, el a fondat compania independentã „Spațiul de joc” și a urmat cursuri prin corespondențã la Facultatea de regie a Școlii de Teatru Shchukin, Moscova. Din 1999 pânã în 2001, a predat actoria la Școala de Teatru din Irkutsk. Spectacolul lui, SNY (Vise), creat la Irkutsk, a fost prezentat la primul Festival de teatru documentar, Moscova, 2001. Acest spectacol a reprezentat Siberia în 2001 la Festivalul Est-Vest din Die, Franța. A fost prezent cu Vise la Théâtre de la Cité Internationale în 2002, la evenimentul „Moscova pe scenã. Luna teatrului contemporan rus la Paris”, cât și la Festivalul de la Viena (Austria), în mai 2002. În același timp, o versiune în limba englezã a fost pusã în scenã de Declan Donellan la Royal Court, Londra.

În octombrie 2003, a participat ca actor la punerea în scenã a textului sãu Kislorod (Oxigen), în regia lui Viktor Ryjakov la Teatr.doc. Versiunea în limba francezã a acestei piese, pusã în scenã de regizorul bulgar Galin Stoev, a fost creatã la Bruxelles în septembrie 2004 și prezentatã la Festivalul Passages, din Nancy (2005), apoi în cadrul La mousson d’été, 2005. A fost decorat cu Premiul Festivalului Émulation Liège (2005). În deschiderea unui important turneu în perioada 2006/2007, Oxigen a fost programat la Théâtre de la Cité Internationale de la Paris.
În decembrie 2004, piesa Geneza 2, scrisã dupã un „document” de Antonina Velikanova, a fost pusã în scenã la Moscova de cãtre Viktor Ryjakov. Ivan Vîrîpaev a interpretat rolul profetului Ioan. Versiunea în limba francezã a acestei piese a fost creatã la Liège, în octombrie 2006, de cãtre Galin Stoev. Primele reprezentații în Franța cu acest spectacol au avut loc în cadrul cele de-a 61 ediții a Festivalulului de la Avignon. La începutul anului 2007 a pus bazele propriei structuri de producție, din dorința de a crea „proiecte inovatoare” în cadrul a ceea ce s-a numit „Mișcarea Oxygen”.
În noiembrie 2008, a montat la Școala de Teatru de piese contemporane, spectacolul Explicați, o adaptare dupã poemele poetului, filosofului și compozitorului kazah Abai Kunanbaev, creație în limba kazahã. În 2008, a regizat filmul Kislorod (Oxigen), prezentat în iunie 2009 la Festivalul Kinotavr, Soci, unde a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor, cea mai bunã muzicã de film și al breslei criticilor. În septembrie 2009, a pus în scenã la Teatr Na Woli Varșovia, versiunea polonezã a spectacolului Iulie. Versiunea în limba francezã a acestuia a fost creatã la Trident Scène nationale din Cherbourg-Octeville, noiembrie 2009, de Lucia Berelowitsch. În martie 2010, a regizat Dance „Delhi”, în traducere polonezã la Teatrul National din Varșovia. Versiunea rusã a fost creatã în septembrie 2010 la Teatrul Praktika Moscova, într-o montare de Ivan Vîrîpaev și Valery Karavaev. O lecturã publicã a traducerii franceze a Dance „Delhi” a fost prezentat în avanpremierã de Tania Moguilevskaia și Gilles Morel la Centrul National Dramatic din Valence, ianuarie 2010. În octombrie 2010, Ivan Vîrîpaev a pus în scenã la Teatrul Praktika din Moscova, Comedia, partea doua a unei a trilogii inaugurate cu piesa Iulie.

Bobi Pricop, regizor

bobi pricopNãscut la Piatra Neamț (1986).
Absolvent al Facultãþii de Teatru, Univer­sitatea „Spiru Haret“, secþia actorie (2005-2008, clasa prof. Sanda Manu), ºi al UNATC, secþia regie de teatru (2008-2011, clasa prof. Tudor Mãrãscu), precum ºi al unui masterat în regie (2011-2013, UNATC, clasa prof. Alexandru Darie), Bobi Pricop a fost în 2013 câºtigãtorul concursului de proiecte pentru tineri regizori organizat de Teatrul Naþional Marin Sorescu din Craiova.

A debutat în 2011 cu spectacolul Jocuri în curtea din spate de Edna Mayza, la Teatrul Act din Bucureºti ºi a montat apoi Humpty Dumpty de Eric Bogosian, la Teatrul „Ioan Slavici“ din Arad. Spectacolul sãu, Jocuri în curtea din spate, a fost invitat la „Semaine des cultures étrangères“ la Paris, la Festivalul Demoludy Olsztyn din Polonia, la FNT București 2012. Au urmat Amalia respire profondément de Alina Nelega la Théâtre les Déchargeurs din Paris și Contra progresului de Esteve Soler la Teatrul Bu­landra, sala Laborator,Contra iubirii de Esteve Soler, Teatrul Tineretului din Piatra Neamþ. A obþinut pentru spectacolul sãu de debut Premiul pentru Cea mai bunã regie la Gala Absolvenþilor UNATC 2011, Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Independent „Undercloud“ București 2012 ºi Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Scurt Oradea 2012. De asemenea, spectacolul sãu de la Teatrul Bu­landra a fost nominalizat în 2013 pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea. Spectacolul Profu’ de religie a fost distins în 2014 cu Premiul Publicului (locul al II-lea), la Festivalul de Teatru „New plays from Europe” de la Wiesbaden (Germania) În același an, regizorul a primit, pentru același spectacol, Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Scurt, Oradea, 2014.

În 2014 a lucrat ca asistent de regie cu Robert Wilson în echipa care a pus în scenã spectacolul Rinocerii, de E. Ionesco, la Teatrul Național Craiova. 

Comentarii cititori
sus

Alexandru ªipa

 

To(l)ba de jazz
XXII

 

*Despre Gala Premiilor de jazz - Premiile MUZZA (5 aprilie) puteþi citi în 'Observator cultural' din 9 aprilie, atît în print cît ºi pe site, ºi în aceeaºi revistã, din 23 aprilie, doar pe site.

*Apreciaþii noºtri muzicieni de jazz George Nistor -trompetã (stabilit în Suedia) ºi Peter Wertheimer -saxofon (stabilit în Israel), s-au reîntîlnit recent, dupã 40 de ani de cînd au colaborat în România, la Peter acasã, ºi au pus de un concert la Sablul Club din Tel Aviv, împreunã cu muzicienii locali.

*În perioada 16-19 aprilie s-a desfãºurat la Bucureºti ºi Sf. Gheorghe (jud. Covasna) festivalul 'Jazz’n church'.

*Vineri 17 aprilie la Deane’s Pub din Braºov a demarat ciclul de concerte BRING BACK SWING. La acest prim concert de pop ºi jazz, Deane’s Big Band a avut douã soliste: Ana  Draga ºi Camelia Petre. La urmãtorul concert, cu acelaºi profil stilistic, cel din 24 aprilie, alãturi de Camelia Petre, cu douã piese în DUO dar ºi cu douã microrecitaluri, a fost invitat Alex G. (Alexandru Constantin) din Bucureºti. Ambele concerte au fost foarte bine organizate, au avut un public numeros ºi extrem de avizat ºi de interactiv, sala plinã.

*Sîmbãtã 25 aprilie, la ARCUB, în ciclul de concerte JAZZAJ, a cîntat Elena Mîndru cu al sãu Quartet din Finlanda, aºa cum apare ºi pe CD-ul EVENING IN ROMANIA, desemnat la Gala de jazz 'CD-ul anului 2014'. Din pãcate, recitalul mi s-a pãrut mai scurt ºi mai modest decît cel susþinut în decembrie anul trecut în cadrul Festivalului Jazz & Blues de la Braºov. S-o fi înfluenþat ºi pe ea ºi pe colegii ei de trupã numãrul redus de spectatori, mai puþin de jumãtate din salã... cu toate cã la organizare, în mod excepþional, a participat ºi Voicu Rãdescu...

Apropo de acesta din urmã, l-am întrebat, înainte de concert dacã ar fi posibil ca eu sau altcineva sã profitãm de ocazie ºi sã-i înmînãm Elenei, pe scenã, deci în public, Diploma ºi Premiul de la Gala de jazz. (Elena n-a putut fi prezentã pe 5 aprilie la evenimenul nostru). Voicu Rãdescu mi-a rãspuns cã... „formaþia nu doreºte acest lucru” (Sic !). Credeþi cã l-am crezut ?

*Julie Mayaya, negresã din România, (mama româncã iar tatãl african), pe care am cunoscut-o ºi apreciat-o cu mai mulþi ani în urmã la Iaºi, pe care apoi am ascultat-o în Art Jazz Club din Bucureºti, înainte cu cîþiva ani de a debuta ºi cîºtiga VOCEA ROMÂNIEI, ºi-a lansat recent videoclipul FACE 2 FACE. Aºtept sã revinã ºi pe scene de jazz.

*În perioada 26-29 aprilie s-a desfãºurat în Bucureºti, Tg. Mureº, Sibiu ºi Cluj-Napoca JAZZ DAY TOUR cu o formaþie internaþionalã europeanã, solist Ola Onabule -englez de origine nigerianã.

*„Bucharest International Jazz Day to be celebrated for 3 days” scrie pe afiºul evenimentului respectiv (29, 30 aprilie ºi 1 mai). Eu am participat la o interesantã conferinþã 'The Business of Jazz' susþinutã Mr. Jeff Levenson (SUA) ºi desfãºuratã în salonul 'George Enescu' de la Golden Tulip Victoria Hotel -joi 30 aprilie ora 15.30. În aceaºi searã, de la ora 20.00, am urmãrit pe Mezzo TV Gala de jazz transmisã în direct de la Paris. Dacã n-aþi vãzut-o, regret. Sper cã a fost înregistratã ºi va fi retransmisã cîndva... De urmãrit programul Mezzo TV...

agw*A.G.Weinberger a fost invitat la International Guitar Day care se desfãºoarã anual, pe 1 mai, la Wroclaw, în Polonia. Printre invitaþi s-au numãrat în acest an ºi basistul Kristof Sciaransky (cu care a cîntat la jam session ºi chitaristul nostru), dar ºi violonistul Nigel Kenedy ºi grupul Nazareth.
jimiGenericul sub care s-a desfãºurat în acest an acest eveniment a fost „Thanks Jimi” (Hendrix). (Foto: AG Weinberger)
Apropo de A.G.W., acesta va concerta din nou în Polonia, pe 15 mai la Baccarat Club din Cracovia.

*În perioada 4-7 mai s-a desfãºurat la Tg. Mureº Festivalul-concurs internaþional de jazz studenþesc ediþia a VII-a. Au susþinut recitaluri Sarosi Peter (România) (3 mai), Balogh Tamas Quartet (Ungaria) (4 mai) -cîºtigãtorii de anul trecut-, Laszlo Attila Quartet (Ungaria) (5 mai), Ripoft Raskolnikov & Band (Ungaria) (6 mai) ºi, în sfîrºit ºi un nume românesc ...cã doar sîntem, totuºi, în România...dacã nu mã înºealã aparenþele..., Ana-Cristina Leonte Quintet (7 mai).
Rezultatele concursului pot fi cunoscute de pe site: www.studjazzfest.ro

Balogh Tamas Quartet au concertat ºi la Bucureºti, pe 6 mai, la Centrul Cultural Maghiar - Institutul Balassi. A fost un concert foarte reuºit. Pãcat cã au lipsit atît elevii de la Liceul de muzicã 'George Enescu', cît ºi studenþii de la UNMB - secþiile de jazz, dar ºi profesorii lor sau marii maeºtri pianiºti, trompetiºti, gbas-iºti ºi bateriºti care ar fi avut ce învãþa de la aceºti tineri muzicieni maghiari, încã studenþi, dar profesioniºti deja...

*Recent, la Zilele culturii româneºti de la Helsinki, printre artiºtii invitaþi, s-a numãrat ºi celebrul pianist Marian Petrescu, stabilit de mai mulþi ani în Finlanda. Reamintesc cã Marian Petrescu a participat, în cadrul formaþiei Mircea Stan-Penti Lahti Quintet, la Bucureºti Jazz Festival ediþiile 1993 ºi 1994, iar cu propriul Trio, la Sibiu Jazz Festival 2007 dupã care, în aceeaºi formulã de trio, a susþinut un concert ºi la Ploieºti.

*În perioada 14-23 mai se va desfãºura în diferite locaþii din Bucureºti ºi Sibiu EUROPAfest (jazz, blues, pop, clasic) ediþia cu numãrul 22. Din multiplele evenimente înscrise în program, recomandãm BUCHAREST INTERNATIONAL JAZZ COMPETITION.

*Ca rezultat al succesului celor patru concerte din primul ciclu INSPAYER JAZZ & BLUES EVENTS (19 martie-16 aprilie), managerul de la InSpayer Bistro oferã încã douã bonusuri-douã concerte sub acelaºi generic.
Aºadar, joi 14 mai ora 20.30 fanii de blues se vor putea bucura de TOMASELLI BLUES BAND, iar joi 21 mai la aceaºi orã, fanii de jazz o vor putea reîntîni pe IRINA POPA & THE SINNERS.

*Pianistul nostru Sorin Zlat, „Muzicianul anului” la recenta Gala a Premiilor de jazz-Premiile MUZZA, a fost selectat din nou ca finalist într-un prestigios Concurs Internaþional de Jazz. De aceastã datã în SUA, la Jacksonville-Florida (20-25 mai). De menþionat faptul cã dintre cei patru finaliºti, trei sînt din SUA, iar Sorin Zlat este singurul dintr-o altã þarã acceptat în finalã, din zeci de pianiºti care au trimis înregistrãri demo...

*Apropo de Sorin Zlat, acesta are în pregãtire un prim CD la Casa A&A Records (sperãm sã fie lansat la finele lunii mai), pe 2 iunie va fi prezent într-un important festival de jazz în Polonia, iar la începutul lunii iulie va fi  din nou finalist (caz extrem de rar - doi ani consecutiv) în prestigiosul Festival-concurs de la Montreux.

Comentarii cititori
sus

 


modern modernism postmodern postmodernism poesie realism realistic fantastic essay critique chronique poete dictionnaire prose thetre lyrique lyrisme vers lettre voyage hyperbole libre interwie revue metaphore philosophie sens film movie event translation relation cinema nick hornby simona popescu ana blandiana t.o. bobe liviu antonesei cornel mihai ungureanu corina ungureanu mircea cartarescu gabriel liiceanu paul goma andrei plesu bogdan suceava nina simone neil young high fidelity ghost world eternal sunshine jim jarmusch bill murray steve buscemi mircea martin matei calinescu norman manea virgil duda tolstoi dostoievski puskin cehov suskind inoue kawabata mishima berberova bulgakov quignard yourcenar leif panduro paulo coelho andrei makine alessandro baricco peter esterhazy hubert lampo par lagerkvist richard bach durrenmatt boll adolfo bioy casares llosa daniel keyes carlos fuentes botton modiano tennesee williams frabetti mccullers walser doxiadis page golding lindgren musil mann hemingway lenz kertesz capek ulitkaia sebastian eliade cioran noica bernanos werfel duras joyce nabokov soseki atxaga krausser guimard cusack scarlett johansson breban papillon empire falls tismaneanu pfeiffer bridges mircea ivanescu twain jessica fletcher james stewart katherine hepburn spencer tracy angelina jolie steven segal will smith rossini lucescu lone star felini antonioni barnaby seinfeld humanitas polirom zeus amelie russel crowe charlotte gainsbourg iben hjejle peter pan dickens bronte bruel hitchcock burroughs dinu flamand woody allen johnny depp andie mcdowell john ford pietje bell jules et jim almost famous chaplin john voight sommersturm travolta uma thurman friends ally mcbeal daphne du maurier steve martin liv ullman mumford john fante fitzgerald manet monet degas che guevara renoir hugo virginia woolf ed harris marta petreu gabriel andreescu burt reynolds pacino de niro monroe dean martin elvis mathieu madison county clint eastwood meryl streep blow up zatoichi mihalkov miller james stewart thora birch terry zwigoff thornton montesquieu cassanova closer julia roberts hugh grant modigliani verdi bloody sunday chain reaction before sunset ethan hawke julie delpy faulkner bukowski sartoris gombrowicz montherlant marquez proust sabato saint-exupery steinbeck ishiguro tuca dominguez julia kristeva dan brown lincoln jeffrey archer robin cook agatha christie poirot colin forbes john grisham bill clinton bush ioan paul tolkien umberto eco leonardo da vinci van gogh roald dahl manolescu paleologu iron maiden sharon stone madonna sarah hall kurt vonnegut anthony burgess salman rushdie isabel allende henry miller anais nin martin heidegger blochmann hannah arendt jose ortega y gasset julius evola celine camus cohen beatles lovinescu maiorescu eminescu calinescu plotin purcarete nietzsche montaigne lossky evdokimov aristotel shakespeare hamlet blaga ionesco djuvara yoga olimp bloom medeea oscar wilde coen paraskevopoulos macbeth american beauty harold pinter stoiciu john cusack amedeus marivaux dumas iglesias titanic mena suvari kevin spacey